Volgens onderzoekers van ABI Research piekt het marktaandeel van de iPhone dit jaar naar 22 procent, maar ondanks de enorme groei van de smartphonemarkt in de komende vijf jaar kan Apple dat niet vasthouden. De iPhone zal dit jaar zijn piekmoment hebben, daarna is het uit met de groei.

Meer smartphones dan dumbphones

Volgend jaar zullen van alle telefoons die wereldwijd verkocht worden, de helft smartphones zijn. In 2018 is 69 procent een smartphone. Maar in plaats van Apple zal vooral Samsung daarvan profiteren, zegt de analistenfirma. Dat komt mede doordat de groei van het aantal smartphones wordt gestimuleerd door toestellen die laag aan de prijs liggen.

Dat segment zal een enorme groei meemaken. Apple speelt daar op dit moment geen rol in terwijl Samsung, en een hele batterij andere Aziatische spelers, daar sterk in zijn. Liefst 62 procent van de toestellen die in 2018 over de toonbank gaan, kost minder dan 250 dollar.

Nu wel of geen goedkopere iPhone?

Volgens The Next Web zou die verwachte groei de reden zijn dat de geruchten rond een goedkopere iPhone steeds sterker worden. Een artikel in de Wall Street Journal gaf aan dat gerucht nog eens extra voeding, maar Apple heeft daarop gezegd dat goedkopere telefoons “niet de toekomst zijn van Apples producten". Maar volgens The Next Web laat die verklaring wel de ruimte voor 'minder dure' iPhones.

Een andere ontwikkeling die ABI Research verwacht is de opkomst van Tizen, het open source mobiele besturingssysteem van Samsung. Juist daarmee kan de fabrikant het verschil maken, naast het gebruik van Bada en het op de markt brengen van Windows-phones.