Draadloos Groningen heeft zijn Europese aanbesteding nu dus gegund aan Unwired. Dat bedrijf gaat het stadsdekkend draadloze netwerk in Groningen aanleggen en exploiteren. In oktober moet het netwerk in het stadscentrum klaar zijn voor gebruik. Begin 2011 zal de hele stad Groningen gedekt zijn, hebben de partijen afgesproken.

De stichting voor dit draadloze stadsnetwerk is een initiatief van de Rijksuniversiteit Groningen, de Hanzehogeschool Groningen en de gemeente Groningen. Sinds 2006 is de stichting bezig om het project rond te krijgen. Vorig jaar is al een succesvol pilotproject uitgevoerd. Daarna is de Europese aanbesteding gestart, vertelt directeur van Draadloos Groningen Robert Janz tegenover Webwereld.

Garantie belangrijk

De drie initiators garanderen op voorhand om de komende drie jaar diensten af te nemen voor een bedrag van 3 miljoen euro, zodat Unwired een goede start krijgt. Het bedrijf kan daarnaast ook toegang tot het netwerk bieden aan bedrijven en particulieren.

Deze garantie is belangrijk omdat elders, vooral in de Verenigde Staten, is gebleken dat stadswifiprojecten niet automatisch een succes worden. Daar zijn de afgelopen jaren verschillende projecten weer opgedoekt nadat de animo bleek tegen te vallen.

Open netwerk

"Het bedrijfsmodel zelf, dat is aan Unwired. Die moet gaan zorgen dat het bovenop die drie miljoen ook de rest van de zijn centen binnenhaalt om rendabel te kunnen draaien", aldus Janz. Dat kan op veel meer manieren dan alleen internettoegang voor bedrijven en particulieren. "Denk aan zorgtoepassingen en beveiligingsdiensten. Er zijn allerlei doelgroepen en mogelijkheden."

Unwired heeft niet het alleenrecht op het netwerk. Ook andere partijen kunnen diensten gaan aanbieden op het Groningse wifi-net. Volgens Janz is Draadloos Groningen één van de eerste projecten die echt stadsdekkend wordt.