Grote internationale bedrijven als JPMorgan Chase (op een na grootste bank in de US) en UBS, de grootste bank van Zwitserland, testen iPhone- en Android-smartphones voor zakelijk gebruik. Beide bedrijven hebben duizenden werknemers die nu vertrouwen op de BlackBerry.

Die twee grote banken staan niet alleen. Apple zelf heeft deze zomer al gemeld dat 80 procent van de 100 grootste bedrijven in Amerika de iPhone testen als nieuw zakelijk communicatiemiddel. Over Android zijn nog geen zakelijke gebruikcijfers bekend.

Niet meer van de zaak

Waar bedrijven tot op heden hun werknemers voorzien van een BlackBerry-van-de-zaak, kijkt JPMorgan nu juist naar de mogelijkheid de telefoon privé-eigendom van de werknemer te maken. Ook UBS ziet de smartphones in eerste instantie als privébezit, waarbij werknemers wel toegang krijgen tot bedrijfsapplicaties. Het draait dan voornamelijk om e-mail.

Een onderzoek van het bureau Sanford Bernstein onder 200 bedrijven in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië eerder dit jaar liet al zien dat 74 procent van de bedrijven geen gebruik maakt van BlackBerry's, aldus Bloomberg.

Ook Europese Commissie

Deze zomer besloot ook de Europese Commissie de BlackBerry in te ruilen voor de iPhone of voor Android-toestellen van HTC. Het gaat hier om het smartphonegebruik van 2500 werknemers van de Europese Commisse.

De experimenten van grote bedrijven met andere smartphones zijn een regelrechte bedreiging voor BlackBerry-maker Research in Motion. Dat heeft in de afgelopen tien jaar juist een groot marktaandeel weten te veroveren door zich te richten op het zakelijk marktsegment. Pas in de afgelopen twee jaar wordt BlackBerry ook populairder bij de (Nederlandse) jeugd, onder meer door de chatapplicatie Ping.