Onder meer Orange in Engeland en O2 in Duitsland kampen met tekorten. Het gaat om de HTC 7 Mozart en de Samsung Omnia 7, meldt het Britse Mobile Magazine. Orange heeft een alarmerende email gestuurd naar zijn winkelmanagers, waarin de tekorten worden gemeld.

Orange zegt daarin tevens dat het verwacht dat ook zijn concurrenten met te kleine voorraden kampen. Orange geeft klanten die voorbestellingen hebben gedaan, een tegoedbon van 20 pond. De Mozart en Omnia kunnen alleen nog via preorder worden besteld. Klanten moeten er dus langer op wachten.

Volgens de website Business Insider worden de tekorten waarschijnlijk veroorzaakt door het achterblijven van de productie aan AMOLED-beeldschermen. Die achtergebleven levering heeft zowel HTC als Samsung getroffen in de productie van de eerste toestellen met Windows Phone 7 deze zomer.

Ook de productie van HTC Desire en Nexus One zijn daardoor geraakt. HTC reageerde daarop door de schermen te vervangen door Sony’s Super LCD. Samsung opent een nieuwe fabriek om meer AMOLED’s te kunnen maken, maar die zal pas in 2011 de deuren openen.

Nederlandse webwinkels hebben de diverse modellen met Windows Phone 7 in het assortiment staan, maar vermelden er wel bij dat ze (nog) niet leverbaar zijn (Samsung Omnia, HTC Mozart) of moeilijk leverbaar zijn (LG Optimus 7). De HTC 7 Trophy is wel beschikbaar, maar heeft een LCD-scherm.