Het uitstel wordt bevestigd door een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK). NL-Alert is vertraagd doordat de aanbesteding langer heeft geduurd. Verder moesten de systemen nog getest worden en liepen de onderhandelingen met de telecomoperators uit. Ook is er meer tijd nodig voor trainingen. "Er moet best nog wat gebeuren", aldus de zegsman van BZK.

Het cell-broadcastsysteem NL-Alert zou oorspronkelijk vorig jaar ingevoerd worden en begin dit jaar gereed zijn. In augustus 2008 heeft toenmalig minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) Guusje ter Horst gezegd dat de geleidelijke invoering in 2009 zou beginnen. In juni vorig jaar sprak zij de verwachting uit dat het alarmsysteem in 2010 gereed zal zijn. De deadline voor de oplevering is begin dit jaar verplaatst naar eind dit jaar, en is nu weer verder opgerekt.

Eerste ter wereld

De overheid wil graag een zogenaamd cell-broadcastsysteem invoeren om grote groepen mensen ten tijde van een ramp direct te bereiken via hun mobiele telefoons. Die mensen hoeven zich dan niet aan te melden voor een alarmeringsservice. Een bericht van NL-Alert verschijnt direct op alle mobiele telefoons in een bepaald gebied. Zowel Nederlandse als buitenlandse telefoons in het gebied worden bereikt. Daardoor is een duidelijkere waarschuwing mogelijk dan bij het gebruik van sirenes.

Demissionair minister Ernst Hirsch Ballin van Binnenlandse Zaken schrijft aan de Tweede Kamer dat Nederland nog steeds het eerste land ter wereld is waar een dergelijk systeem wordt ingevoerd. Uiteindelijk moeten cell-broadcastsystemen gebruikt gaan worden in alle EU-lidstaten.

Wildgroei sms-alarmen

NL-Alert verschilt ook wezenlijk van sms-alarmeringssystemen waarvan er steeds meer lijken te ontstaan zoals Burgernet, Amber Alert, SMS!Alert en Quick Alert. Daarvoor moet iedere ontvanger zich zelf eerst aanmelden. Bovendien is door de wildgroei haast geen wijs meer te komen uit de verschillende alarmeringsystemen. De minister stelt dan ook voor de aanmeldprocedures voor die sms-systemen te centraliseren. Bijvoorbeeld via DigiD.

De diensten zullen niet op een hoop worden geveegd. "Van samenvoegen is geen sprake", zegt de woordvoerder van BZK. "We willen de alerteringsfamilie eenduidiger maken." Hoe dat er precies uit gaat zien wordt nog onderzocht. Een dergelijk systeem moet vanaf begin 2011 operationeel zijn.

IP-niveau

Het ministerie gaat ook onderzoeken of er een 'Mobile IP Service' opgericht moet worden. Er wordt een trend gesignaleerd dat het communicatienetwerken met verbindingen op ip-niveau sterk gaan groeien. Cell-broadcasting werkt alleen op gsm- en umts-niveau.

Voor NL-Alert wordt 28 miljoen euro uitgetrokken en is de overheid een samenwerking aangegaan met T-Mobile, KPN en Vodafone. It-bedrijf Centric fungeert als 'broker' tussen de mobiele operators. De basiselementen van het systeem worden geleverd door het Noorse bedrijf UMS.