De GSMA schaart zich nu officieel achter de specificaties voor voice over Long Term Evolution (LTE) zoals die zijn ontwikkeld door het One Voice-consortium. Daarin zitten de grootste operators en handsetmakers, zoals Nokia, Vodafone, At&T, Ericsson, Samsung en Alcatel-Lucent.

Versnelde standaardisatie

Hiermee tracht de GSMA wereldwijde standaardisatie te versnellen, meldt de organisatie op het Mobile World Congres, dat deze week plaatsvindt in Barcelona. Het nieuwe consortium heet Voice over LTE (VoLTE) en wordt ondersteund door 40 bedrijven uit de branche.

"Als operators LTE uitrollen is het essentieel dat hun netwerken aansluiten op een eenduidige standaard voor spraak- en messaging-diensten. Zowel de mobiele industrie als de consumenten hebben hier baat bij", aldus Alex Sinclair, chief technology and strategy Officer van de GSMA.

Spraak routeren

Omdat Long Term Evolution (LTE) volledig over IP loopt, is het niet automatisch geschikt voor spraakdiensten. Het verschil zit in de schakeling (routering) van het netwerkverkeer; dat gebeurt bij LTE op basis van packets, net als bij internetprotocollen. Reguliere spraaktoepassingen, maar ook sms, stammen nog af van systemen met circuitschakeling.

De adoptie door GSMA is een belanrgijke stap richting een uniforme standaard voor spraakdiensten over LTE. Toch is er nog een ander consortium dat zich (nog) niet heeft aangesloten. Het Voice over LTE via Generic Access (VoLGA) positioneert zich als een alternatief van het nu door GSMA omarmde One Voice.

Twee walletjes

In het VoLGA-consortium zitten geen operators, maar alleen mobielmakers en leveranciers van netwerkapparatuur. Een aantal concerns, zoals Deutsche Telekom, eet van twee walletjes en zit in beide consortia. Het is echter onduidelijk of VoLGA nu nog levensvatbaar is.