Een anonieme hacker heeft een applicatie gemaakt waarmee het mogelijk is om iedere applicatie in de Windows Phone Marketplace te ontdoen van drm. Daardoor is het mogelijk om betaalde software uit de Marketplace gratis op een telefoon te plaatsen.

Gekraakt in zes uur

Dat meldt het weblog WPCentral. De hacker, die Tobias wordt genoemd, ontwikkelde een applicatie voor Windows op basis van een uitgebreid document over de beveiliging in de Marketplace. In dat, inmiddels verwijderde, document staat duidelijk uitgelegd hoe het mogelijk is om de drm in de app store van Microsoft te omzeilen.

Tobias ontwikkelde met die informatie in zes uur een Windows tool waarmee alle applicaties uit de Market Place op een computer te downloaden en kraken zijn. Vervolgens kunnen gebruikers deze apps met een druk op de knop op de telefoon zetten of via bijvoorbeeld BitTorrent en usenet op het internet verspreiden.

Tool wordt niet openbaar

De tekortkomingen van het drm-systeem in Windows Phone 7 zijn niet nieuw voor ontwikkelaars van het nieuwe mobiele platform. Zij klagen al tijden over het gebrekkige systeem en roepen Microsoft op om de beveiliging op het platform te verbeteren.

De hacker die het programma om apps te downloaden en kraken op iedere Windows computer ontwikkelde, heeft geen plannen om het openbaar te maken. Zijn tool is een proof-of-concept om duidelijk te maken dat het mogelijk is om drm te omzeilen. Hij zegt Microsoft geïnformeerd te hebben zodat het bedrijf het probleem op kan lossen.

Deuren staan nu wagenwijd open

Windows Phone 7 is op het moment nog niet getroffen door piraterij maar met behulp van het document zou dat snel kunnen veranderen. Met die informatie staan de deuren van het mobiele platform van Microsoft immers wagenwijd open.

De hacker heeft een video op YouTube gezet waarin hij zijn proof-of-concept laat zien: