Na een wekenlange vertraging begon iPhoneSIMfree gisteren met het uitleveren van de eerste bestellingen. Het product: software om de iPhone met één klik simlockvrij te maken. Daarmee kwam voor het eerst een oplossing beschikbaar voor het grote publiek. iPhoneSIMfree verkoopt de oplossing via een reseller-netwerk voor een prijs van ongeveer 50 dollar per stuk.

Maar nog voor het grote geld kon binnenstromen diende zich al een gratis alternatief aan. Het iPhone Dev Team, dat al sinds de lancering van de iPhone bezig is met het vinden van een simlock-hack, stelt soortgelijke software gratis beschikbaar.

De omweg die zowel iPhoneSIMfree als het iPhone Dev Team gebruiken, is dat het mogelijk blijkt om te schrijven naar de baseband van de iPhone. Dit is de chip die de spraak- en systeemfuncties van de telefoon bestuurt. Het gratis unlock-tool is te downloaden van een server in China. Inmiddels zijn er meerdere mirrors beschikbaar. De eerste Nederlandse ervaringen zijn positief, zo meldt iPhoneclub.nl.

Apple-marketeer Greg Joswiak gaf in een interview aan dat zijn werkgever geen moeite heeft iPhone-hacks, wanneer het programma's van derden betreft. Maar of Apple - en met name partner AT&T - blij zal zijn met de simlock-kraak is de vraag.