Nokia presenteert vandaag meevallende cijfers over het derde kwartaal met een operationeel verlies van 576 miljoen euro. Dit is grotendeels veroorzaakt door herstructureringskosten. Nokia heeft al meer dan anderhalf jaar een doorlopende reorganisatie en ziet zich telkens maar weer genoodzaakt opnieuw te snijden.

Bijna break-even

Dat brengt kosten met zich mee en dat vertaalt zich in het forse verliescijfer. Met de reorganisatie wil Nokia een miljard euro per jaar besparen door onder meer 17.000 banen te schrappen. Zonder deze kosten had de Finse telefoonfabrikant redelijk break-even gedraaid. De beter dan verwachte resultaten gaven het aandeel Nokia op de beurs direct een zetje van plus 8 procent.

Maar de Finnen waarschuwen wel dat het moeilijke tijden blijven, met Windows Phone 8 en de Kerstverkopen voor de deur. Het bedrijf brengt net twee nieuwe productlijnen uit voor de smartphonemarkt: de Lumia 820 en 920. Die Windows Phone 8-toestellen moeten het opnemen tegen vooral de iPhone 5 en de Samsung Galaxy SIII (mini).

'Dumbphone' verkoopt nog

In het derde kwartaal verkocht Nokia 2,9 miljoen toestellen uit de Lumia-serie, wat, 1,1 miljoen minder is dan het kwartaal ervoor. De gemiddelde prijs van een Nokia-toestel daalde van 186 naar 160 euro. Het totaal aantal telefoons dat werd verkocht steeg naar 77 miljoen stuks, waarbij Nokia vooral de verkopen van de nieuwe 'dumbphone' Asha vindt opvallen. Van dat Series40-toestel gingen er 6,5 miljoen stuks over de toonbank.

Best presterende divisie is Nokia Siemens Networks, dat 323 miljoen euro winst draaide. Een jaar eerder was dat nog 6 miljoen euro.

Update: Nokia's nieuwe budget-mobiel Asha draait als besturingssysteem niet Symbian, maar het basale Series 40.