Webwereld nam een kijkje in het Service Management Center van T-Mobile. Steven Klockaerts, manager network operations, legt uit.

Op de kaart in het midden worden de duizenden ‘sites’ van het mobiele netwerk weergegeven. Als er aan storing is op een mast verandert de groene stip in rood. Rechtsonder is op een scherm via een Google Maps mashup de wifi-trein te volgen terwijl die door het land rijdt.

De 'war room' van T-Mobile is naar eigen zeggen uniek in ons land, concurrenten zouden hun mobiele netwerkbeheer grotendeels hebben uitbesteed in het buitenland.

Backup in Bonn

T-Mobile zegt verder als enige Nederlandse operator te werken met battery backups voor elke mast of site. Dit geeft het bedrijf een voordeel bij grote stroomstoringen, zoals eind 2007 in de Bommelerwaard, nadat een Apache-helicopter tegen een hoogspanningsleiding was gevlogen.

Het zenuwcentrum zelf is ook redundant. Er is een beperkte backup locatie Rotterdam en in het hoofdkantoor van Deutsche Telekom in Bonn is een megacentrum dat alle netwerken van T-Mobile in de verschillende landen kan beheren.