Een jaar geleden had ik dit nog niet kunnen zeggen, met de grotere bezels om de nieuwe iPhones, maar dat is nu veranderd. In 2010 grapten mensen dat de iPad gewoon een heel grote iPhone was. Nu kunnen we het andersom zeggen: de iPhone XS Max is een kleine iPad.

Het grootste verschil tussen de twee is de daadwerkelijke grootte (7,9 inch voor de iPad mini 4 en 6,5 inch voor de XS Max) wat dus een verschil is van iets minder dan drie centimeter. Ik ben er niet van overtuigd dat dit verschil groot genoeg is om te zeggen dat de iPad de duidelijke winnaar is. Maar zulke vergelijkingen gaan scheef als je naar de volledige afmetingen kijkt: het hele scherm van de iPhone XS Max is 15,7 bij 7,7 cm, terwijl de iPad mini 16 bij 12 cm is. Dat maakt de schermgrootte dus bijna dubbel zo groot dan de iPhone XS Max.

De iPad mini is bijna een vierkant.

De XS Max en de iPad mini zijn beide niet bedoeld als zakelijke apparaten, maar voor consumenten. De toetsenborden op het scherm zijn te klein voor langdurig typen en de krappe afmeting ontmoedigt langdurig schrijven met de Apple Pencil - als daar ooit ondersteuning voor zou worden toegevoegd. De iPhone XS Max is prima geschikt als vervanger van de iPad mini als het gaat om mediaconsumptie, het is niet nodig om een tablet te kopen als je de XS Max gebruikt.

Ik keek gisteravond drie afleveringen van Netflix' Daredevil achter elkaar en kreeg niet het gevoel dat ik beter af zou zijn geweest met een kleine tablet. Ik las zelfs liever een boek in landschapsmodus dan ik doe met m'n Kindle. Het mooie OLED-scherm is zo helder dat het meer lijkt op wat ik verwacht van een fysieke pagina.

En natuurlijk is de iPhone XS Max veel sneller dan de iPad mini 4, maar dat is een oneerlijke vergelijking gezien het leeftijdsverschil van de twee.

Dit is de iPad mini en zodra Apple de focus legt op de camera, lijkt het al net een iPhone.

Als ik wel werk moet verrichten, voldoet de telefoon voor mij net zo goed als de tablet. Sterker nog, ik gebruik nu mijn iPhone meer dan mijn iPad. Ik gebruik een Bluetooth-toetsenbord voor dit artikel en dat vind ik prima. Ik sluit mijn geliefde Logitech K810 of Magic Keyboard 2 aan en ik kan meteen aan de slag.

Het enige wat ik echt mis bij het werk is het multitasken met de split-view, waardoor het voor me makkelijk is om opzetjes en ruwe teksten te schrijven, terwijl ik de bronnen ernaast openhoud. Als Apple dit kon leveren op de iPhone - al was het alleen maar als je een Bluetooth-toetsenbord koppelt - zou ik geen iPad meer nodig hebben. Het zou al helemaal fantastisch zijn als de Apple Pencil er ook op zou kunnen worden gebruikt, maar ik mis dat de stylus niet echt op mijn iPhone.

iPad ipv iPad mini

De goedkoopste iPad mini 4 is nog steeds 439 euro, terwijl de nieuwe 9,7 inch iPad 359 euro kost. Apple gaat waarschijnlijk niet veel verder zakken qua prijs en dat was ooit hét verkoopargument van de iPad mini: de lage prijs. Nu hij relatief duurder is geworden, lijkt het een betere zet om de iPad 9,7 te kopen.

Ja, dat is een groter apparaat, maar hij is verre van enorm. Ik zou bijna zeggen perfect. Hij is zo snel als een iPad Pro van de eerste generatie. Typen is comfortabel, of je nu het virtuele toetsenbord of de keyboardhoes gebruikt. Er is voldoende ruimte voor brede vegen met de Apple Pencil, waardoor hij ideaal is voor studenten om notities te maken. In tegenstelling tot de mini is de schermgrootte verschillend genoeg met de iPhone om de aankoop te rechtvaardigen.

Ik twijfel er niet aan dat er genoeg mensen zijn die een iPad mini zouden kopen als er een nieuw model zou uitkomen. Analist Ming-Chi Kuo, die vaker gelijk heeft over Apple-hardware, voorspelde in oktober dat het waarschijnlijk niet lang zou duren voor een nieuwe iPad mini zou verschijnen. Ondanks de afwezigheid van het apparaat op het Apple-event die maand blijven fans hopen op een versie 5.

Maar waarom eigenlijk? met een grote iPhone die bijna overeenkomt qua lengte met de iPhone mini en met een betaalbare iPad voor zowel tekenaars en professionals als consumenten voelt de iPad mini eerder achterhaald dan revolutionair. Hij is te klein om te voldoen aan Apple's visie voor de iPad en hij is erg groot voor dingen die we ook kunnen doen met een iPhone XS Max.

We zijn eindelijk aangeland op een punt waarbij Apple een mix heeft gevonden van rollen voor zijn ingewikkeld geworden productlijn en de iPad mini voelt als een overbodige extra.