Waarom deze extra hardware? Nou, ten eerste kun je met een externe lens foto's maken die eerst niet mogelijk waken. Een groothoeklens bijvoorbeeld geeft je een bredere hoek om een groter beeldbereik te krijgen. In de foto ieronder zie je links het beeld met een normale iPhone-camera en rechts met een groothoeklens.

Soms kun je nou eenmaal fysiek niet verder achteruit en een groothoeklens geeft je de optie om meer mensen in het beeld te krijgen of meer van het landschap te zien dan voorheen mogelijk was. Dit kan overigens het beeld een beetje vervormen.

Met een telelens kun je objecten die veel verder weg zijn goed op de gevoelige plaat zetten. Als je digitale zoom gebruikt, als je met twee vingers een knijpbeweging maakt op het scherm van de iPhone in de camera-app, pak je in principe een stukje van het beeld en rek je dat uit. Dat leidt tot een vaag of blokkerig beeld, omdat je niet daadwerkelijk meer beeldinformatie opneemt.

Met optische zoom daarentegen, zoom je daadwerkelijk in en heb je meer beeldinformatie over het object verder weg dan je met digitale zoom hebt. In de afbeelding hieronder zie je het verschil: een standaardcamera levert een vaag beeld op en hoe beter de telelens, hoe scherper het beeld.

Als je een iPhone hebt met twee lenzen achterop, zoals de 8 Plus of de XS-modellen, heb je al een telelens aan boord die twee keer verder plaatjes schiet dan de standaardlens. Dat is voor sommige situaties goed genoeg, maar je kunt nog steeds een telelens op het toestel klikken en dan vier keer de afstand van de standaardcamera fotograferen.

En met een macrolens kun je close-ups maken van de kleinste objecten. Zie het alsof je een vergrootglas gebruikt als je ergens heel dichtbij wilt komen. Denk aan gedetailleerde foto's van dingen als bloemen, insecten of waterdruppels.

Nog een reden om externe lenzen te gebruiken is dat je kunt variëren en zo creatiever kunt zijn bij het fotograferen. Zo zien gezichten en objecten er anders uit afhankelijk van de afstand en het type lens dat je gebruikt. Hieronder zie je hetzelfde onderwerp met verschillende lenzen en zie je hoe zelfs een portretfoto verandert qua framing afhankelijk van de lens. Het is een smaakkwestie, maar portretfoto's zien er meestal beter uit met een lens die richting telelens-scherpte gaat (de twee foto's rechts).

Ook de relatie tussen voorgrond en achtergrond verandert per lenstype. Als je het vergelijkt met een groothoeklens comprimeert een telelens ruimte: behalve minder achtergrond te zien, ziet de achtergrond er ook dichterbij uit. In het voorbeeld hieronder zie je het verschil als je kijkt naar de torens van de brug op de achtergrond. Met verschillende lenzen kun jij precies bepalen wat er belangrijk is bij elke foto.

Maar voordat je een hele set externe lenzen koopt, laten we even kijken naar de nadelen. Voor de hand liggend is dat het losse onderdelen zijn, die makkelijk kwijt te raken zijn. Sommige vereisen propriëtaire behuizingen (achterkantjes), wat je beperkt qua hoesjes en je lens koppelt aan een specifieke versie van de iPhone.

De lenzen die je aan je toestel vastklikt, hebben een momentje nodig om te kalibreren. En er is geen garantie dat de lens die je vandaag koopt ook werkt met toekomstige iPhones - en dat geldt vooral voor de lenzen die een speciale achterkant voor het toestel vereisen.

Daarnaast werkt portretmodus niet als je een externe lens gebruikt. Deze feature vereist dat beide camera's tegelijkertijd werken en een van de twee wordt geblokkeerd door de zijkant van de externe lens. Op iPhones met meerdere camera's moet je verder een aanvullende app gebruiken om handmatig de telelens te selecteren.

Persoonlijk ben ik een groot fan geworden van verschillende externe iPhone-lenzen en dat is grotendeels te danken aan het feit dat Apple's camera's zo goed zijn geworden - je kunt fantastische foto's maken met hoge resoluties.

Toegegeven, een iPhone met externe lenzen zal nooit een vervanger zijn van een spiegelreflex met verwisselbare objectieven, omdat je dan volledige handmatige controle, meer verschillende lenzen en grotere sensoren hebt. Maar als je toch al overal je iPhone bij je hebt, is het veel makkelijker om een extra lens mee te nemen dan een hele cameratas.