Het mobiele besturingssysteem van de open source-stichting is al sinds de zomer van 2011 in de maak. Het werd aanvankelijk 'Boot to Gecko' genoemd, vernoemd naar de open source rendering-engine Gecko in de Firefox-browser van Mozilla. Later is het hernoemd naar Firefox OS, wat nu klaar is voor een eerste release.

Developertoestellen

Twee toestellen speciaal voor softwaredevelopers zijn deze week uitgebracht, door de Spaanse fabrikant Geeksphone die hiervoor samenwerkt met telecombedrijf Telefónica. Die operator is één van de telco's die actieve interesse hebben in dit alternatief voor het grote iOS en Android (van respectievelijk Apple en Google). Firefox OS wordt ingezet als goedkoop alternatief voor in opkomende markten, maar komt ook uit in Europa.

Mozilla gaf in augustus vorig jaar een eerste blik op Firefox OS. Sindsdien heeft de ontwikkeling niet stil gestaan. De open source-stichting hanteert een eigen ontwerpfilosofie: de grafische interface moet minimalistisch maar warm ogen, en moet 'premium kwaliteit' uitstralen zonder 'duur' over te komen.