Omdat de communicatie via Bluetooth draadloos verloopt, is het meteen ook een technologie die erg interessant is voor hackers. Het signaal reikt doorgaans tot een meter of tien, dus hoeft een kwaadwillende slechts in de buurt van een apparaat met Bluetooth te komen om op zijn gemak een inbraakpoging te wagen. Bij een bedrijfspand, voor je woning, op een treinstation tijdens de spits, of op een druk terras.

Serieuze bedreiging?

Welke schade kan een hacker aanrichten? Mocht hij toegang tot je smartphone krijgen, dan kan hij of zij informatie stelen, zoals contactgegevens, al je berichten en allerlei documenten, muzieknummers, foto's en filmpjes. Of hij kan je telefoon blokkeren zodat je er niets meer mee kunt, of dure betaalnummers bellen om je op kosten te jagen. En dat allemaal zonder dat je dat meteen merkt.

Maar hoe serieus zijn deze bedreigingen en is het nog wel verstandig om Bluetooth te gebruiken? Gelukkig valt het allemaal wel mee. Er kan weinig misgaan, zolang je een aantal voorzorgsmaatregelen treft en je niet zomaar verbinding maakt met onbekende draadloze apparaten die je mogelijk onderweg tegenkomt.

Tijdens het pairen

Het moment waarop je vooral kwetsbaar bent voor hackers, is het moment dat je voor het eerst verbinding maakt met een Bluetooth-apparaat. Je hebt bijvoorbeeld nieuwe oordopjes gekocht, een draadloos toetsenbord, of een fitness tracker. Die moet je vervolgens eenmalig aan je telefoon koppelen. Tijdens dit zogenaamde pairen wordt een cijfercode uitgewisseld. Deze cijfercode wordt vervolgens gebruikt om een beveiligde verbinding op te zetten, waarna alle informatie versleuteld oftewel onleesbaar wordt verzonden. Zodra dat eenmaal is geregeld, ben je meestal wel veilig.

Hackers zouden deze cijfercode kunnen opvangen. Vandaar dat het belangrijk is dat je dit pairen in een vertrouwde omgeving uitvoert. Doe het dus liever thuis dan op een druk terras. In je eigen huis is de kans namelijk extreem klein dat er toevallig net iemand de verbinding staat af te luisteren, in de paar seconden die nodig zijn om een versleutelde verbinding op te zetten. Een hacker gaat veel liever op een drukke plek staan of zitten, om op zijn gemak een prooi uit te zoeken. Daar heeft hij veel sneller beet.

Niet detecteerbaar

Zorg er daarnaast voor dat jouw telefoon niet detecteerbaar is via Bluetooth. Hij hoeft alleen maar heel even zichtbaar te zijn als je een nieuw apparaat koppelt en daarna niet meer. Dat regel je eenvoudig via de instellingen van je telefoon. Doordat je smartphone verder altijd onzichtbaar is voor vreemde apparaten, is de kans zeer klein dat je ooit gehackt wordt. Gebruik je slechts af en toe een Bluetooth-apparaat? Bijvoorbeeld je oordopjes alleen tijdens een treinreis, of een fitness tracker tijdens het hardlopen? Schakel Bluetooth dan standaard uit en zet het pas aan zodra je het nodig hebt. Bijkomend voordeel is dat de accu van je telefoon meteen ook langer meegaat.

Met of zonder encryptie

Het Bluetooth-protocol bevat veel beveiligingsmechanismen. Het zijn vooral de apparaten en de apps van de fabrikanten die het vervolgens op een veilige manier moeten gebruiken. Want stel dat jouw gegevens gewoon leesbaar verstuurd worden, dus zonder encryptie, dan is dit via een app of een programma op een laptop eenvoudig te onderscheppen. Dan liggen jouw gegevens zo op straat. Alleen, hoe weet je of een apparaat of een app veilig is? Je kunt helaas niet in de code kijken.

Gelukkig zijn er overal ter wereld ethische hackers actief. Ze voelen onder andere Bluetooth-apparaten aan de tand om potentiële veiligheidslekken te ontdekken. Waarna deze aan de fabrikant gemeld worden, zodat ze alsnog gedicht kunnen worden. Dus mocht een fabrikant onvoldoende moeite doen om jouw gegevens te beschermen, dan komt dit meestal binnen de kortste keren boven water. Vandaar dat het belangrijk is om naast je smartphone ook al je Bluetooth-apparaten continu van de nieuwste firmware te voorzien. Daar worden regelmatig beveiligingslekken mee gedicht, zodat je met plezier van Bluetooth gebruik kunt blijven maken.