Onderzoeksbedrijf Instrumental, een bedrijf dat andere bedrijven helpt met het zoeken en vinden van ontwerp- fabricage- en kwaliteitsproblemen, heeft de resultaten van diens eigen onderzoek naar de exploderende toestellen van Samsung naar buiten gebracht. Het toestel zou "te agressief" zijn ontworpen en zo plat zijn dat er geen ruimte was voor de accu om uit te zetten.

"Samsung engineers hebben alle marges van de dikte van de batterij 'weggedesigned'. Samsung heeft de fabricage parameters te ver opgerekt om een accu met een zo'n hoog mogelijke capaciteit in de kleinste behuizing te stoppen," aldus Anna Shedletsky, van Instrumental.

Het is gebruikelijk tenminste 10 procent aan ruimte te houden tussen de accu en de behuizing en dat was bij de Galaxy Note 7, die het bedrijf had getest, niet het geval. Samsung heeft wel rekening gehouden met de lengte van de accu en aan weerskanten speciale ruimtes gemaakt, dat was echter niet voldoende.

Lees ook: Je smartphone wordt platter, en dat is niet oké

Dikker toestel

Samsung had dit op twee manieren kunnen oplossen. Een kleinere accu gebruiken of een grotere (dikkere) behuizing gebruiken. Een kleinere accu had er echter voor gezorgd dat de Note 7 minder lang mee zou gaan dan z'n voorloper. Samsung heeft, volgens Instrumental, de grens opgezocht en daarmee moedwillig een groot risico genomen en een gevaarlijk product verscheept.

"Als de accu's niet meteen in het begin al waren geëxplodeerd, was dit wel op een later tijdstip gebeurd aangezien de accu's over tijd uitzetten."

Het ziet er naar uit dat Samsung in "de race naar de platste" keihard is gestruikeld.

Lees ook: Samsung verontschuldigt zich voor falende accu