Op telecombeurs Mobile World Congress in Barcelona laat Canonical de op handen zijnde mobiele versie van Ubuntu. Knowyourmobile.com kreeg een demonstratie van het OS op een Nexus-tablet. Er is een previewversie van de SDK beschikbaar, zodat ontwikkelaars alvast een kijkje kunnen nemen bij het OS dat de concurrentie moet aangaan met andere nieuwkomers als Firefox OS, Tizen en Sailfish.

Apps in venstermodus

Canonical wil met de mobiele versie van Ubuntu de interface Unity benadrukken. Volgens de producent van de Linux-distro moet Ubuntu op elk apparaat hetzelfde werken, of het nu een tablet, smartphone, of computer met muis of touchscreen is. De Ubuntu-interface van de tablet toont dan ook veel overeenkomsten met de desktopversie, zoals de launcherbalk aan de linkerzijde van het beeld.

Een opvallende feature is het naast elkaar gebruiken van apps in een soort venstermodus. Zo is bijvoorbeeld de browser te openen, met daarnaast een actief vak met de notitie-app. Om tekst te knippen en te plakken hoeven gebruikers zo niet steeds tussen apps te schakelen.

De Ubuntu-producent lijkt zelf zeer gecharmeerd van de functie die interface-elementen wegdrukt. Bij beeldbewerking krijgt de gebruiker geen knoppen te zien, maar wordt de feature die op dat moment nodig is opgeroepen door deze in een soort terminal in te voeren.

Ubuntu op zoek naar partners

Vorige week maakte het bedrijf de tabletversie van Ubuntu officieel, na in januari het doek te halen van de langverwachte smartphoneversie van het besturingssysteem. Canonical streeft net als Microsoft met Windows 8 naar een universeel besturingssysteem voor diverse form-factors. De Ubuntu-maker zoekt alleen nog hardwarepartners. En operators. En app-ontwikkelaars.

De demonstratie van Ubuntu op een Nexus-tablet[/h]