Google onthulde het mobiele platform Android Honeycomb tijdens de Consumer Electronics Show in Las Vegas. Waarom komt het internetbedrijf nu al met een nieuwe versie van het mobiele besturingssysteem terwijl de voorganger, Android Gingerbread, nog maar net beschikbaar was? Het antwoord op die vraag is eenvoudig: Honeycomb is niet gemaakt voor je telefoon en Gingerbread wel.

Volgens Google is Honeycomb 'exclusief ontwikkeld voor tablets'. Het systeem draait op apparaten zoals de Xoom Android tablet van Motorola en een aantal spoedig te verschijnen producten. De Android tablet is gereed voor een snelle opmars. Honeycomb kun je zien als het geheime wapen van de tablets. Hieronder zul je zien waarom.

De interface

Wat je onmiddellijk opvalt aan Android Honeycomb is het verschil met de reeds bekende Android-systemen. Google zegt dan ook dat de software 'vanaf de basis is opgebouwd', met de nadruk op een verbeterde versie van Android voor grotere gadgets. De interface is 'waarachtig virtueel en holografisch', zo beloven Googles ontwikkelaars. In plaats van knoppen op de hardware bevat de software een navigatiebalk aan de onderkant van het scherm; op welke manier je het apparaat ook vasthoudt. Eenvoudige multitasking en personalisatie staan voorop. Het homescherm heeft een compleet ander uiterlijk dan eerdere Android-versies voor smartphones.

Het uiterlijk ziet er onder meer fris uit vanwege vernieuwde widgets die zijn aangepast aan een interactievere gebruikerservaring. Met de nieuwe Gmail-widget kun je door je inbox scrollen en via de kalender-widget kun je eenvoudig je afspraken doorzoeken. Met Honeycomb kun je bovendien een aangepast widget maken voor iedereen in je contactlijst; als deze persoon op je homescherm staat, dan zie je daar diens activiteiten verschijnen bij diensten waarvan jullie beiden gebruikmaken.

Het is nog de vraag wat het effect van deze stevige interface van Honeycomb zal zijn op de levensduur van de batterij van je Android-toestel. Motorola belooft dat het Xoom tablet tien uur video kan afspelen na één keer opladen van de batterij. Er zal nog wel enige tijd overheen gaan voordat alle apparaten in het echte leven afdoende getest zijn.

In deze video maakt T-Mobile reclame voor de te verschijnen tablet LG G-Slate Honeycomb, waarop je de interface van het nieuwe besturingssysteem in actie kunt zien.

Multipaned apps

De apps in Honeycomb kunnen optimaal gebruik maken van de grootte van de tablet, doordat ze in meerdere vensters openen die naast elkaar op je scherm verschijnen.

In de nieuwe Gmail app kun je bijvoorbeeld afzonderlijke e-mails lezen terwijl je tegelijkertijd je inbox kunt blijven zien. Ook andere programma's zullen van deze mogelijkheid profiteren.

In de onderstaande clip zie je het voorbeeld van Gmail:

Video chat

Video chat was al enige tijd beschikbaar voor Android-systemen, maar je had er tools van derde partijen voor nodig. Honeycomb biedt een geïntegreerde oplossing via het Google Talk-platform. Door het icoontje aan te tikken, kun je je lijst met vrienden oproepen en met hen chatten via een audio- of videoverbinding, of ze nu online zijn met een tablet of een gewone pc.

Een demonstratie:

De browser

Androids browser is aanzienlijk veranderd in Honeycomb. Met deze app kun je verschillende tabbladen gebruiken, automatisch formulieren invullen, privésurfen en synchroniseren van Chrome-bladwijzers. Vanaf je homescherm kun je je bladwijzers doorzoeken dankzij de ingebouwde Honeycomb browser-widget. Deze herziene browser overschaduwt de beschikbare alternatieven van derde partijen in de Android Market.

Kijk zelf maar naar deze clip:

De rest van Honeycomb

Het nieuwe Honeycomb OS heeft meer te bieden, zoals een herziene YouTube-interface en een versie van Googles eBooks marktplaats die speciaal geschikt is voor tablets.

Op deze laatste video van Google, een preview van Honeycomb, zie je een demonstratie van enkele functionaliteiten:

De officiële releasedatum van Honeycomb heeft Google nog niet vastgesteld. Volgens Motorola zal de Xoom tablet - het vlaggenschip voor Android-ontwikkelaars - later dit kwartaal worden uitgebracht. De invasie van de Android tablet kan dus al snel plaatsvinden.