Het begon al met de eerste indrukken toen we het toestel uit de doos haalden. Honor is geen onbekende in flitsende ontwerpen, felblauwe en rode telefoons met glazen achterkant zijn de signatuur van het bedrijf geworden, maar dankzij een punch-hole camera en een unieke 'nanolithografische' achterkant is de View 20 een serieus opvallend apparaat, zelfs voor Honor's maatstaven. De schermranden zijn zeer klein en daardoor oogt het toestel groter dan het is, het geeft het 'n zeer luxe uitstraling. In tegenstelling tot andere toestellen met zulke kleine bezels is het scherm niet afgerond aan de randen, iets wat in onze ogen een pluspunt is.

Eerlijk gezegd komen de meeste dingen die de View 20 uniek maken eerder neer op het ontwerp dan op de specificaties, met zowel de voor- als achterzijde van het apparaat op hun eigen manier spannend.

Aan de voorkant zit een punch-hole/pinhole/in-screen camera (simpelweg een gaatje in het scherm waar de camera zich bevindt), een mooi alternatief voor de notch. De View 20 was niet de eerste telefoon die werd aangekondigd met de notch-vervanger; Samsung deed dat als eerste met de A8s, maar de View 20 kwam er als eerste mee in Europa, en Honor wijst iedereen vol trots op het feit dat de camera aan de voorkant een hele 1,5 mm kleiner is dan die van concurrerende toestellen met een gaatje aan de voorkant.

Dit gaatje geeft je een close-to full-screen 6.4 inch display, maar in de praktijk neemt het dezelfde hoeveelheid schermruimte als de traanvormige notches bij toestellen als de OnePlus 6T, alleen zit het gaatje niet in het midden van het scherm. Of dit irritant/afleidend is, is een kwestie van smaak. Wij hebben zelden het idee gehad dat het gaatje in de weg zit en als het niet bevalt, kan het softwarematig worden uitgeschakeld en krijg je een zwarte balk aan de bovenkant.

Als we kijken naar de achterkant zal je opmerken dat de telefoonfabrikant wederom heeft gekozen voor een hippe, glazen achterkant. De laatste paar vlaggenschepen van Honor hebben allemaal gespeeld met interessante reflecties en lichtbrekingen en de View 20 brengt dit naar een geheel nieuw niveau met een nanolithografisch ontwerp dat een subtiele V-vorm heeft die over de hele achterkant van de telefoon loopt, zonder enige textuur toe te voegen aan de gladde glazen achterkant.

Verschuif en verplaats de telefoon en het vangt het licht op in allerlei tinten en highlights, vooral als je kiest voor een van de gekleurde versies van de telefoon. Ons reviewtoestel is de Midnight Black-versie van de telefoon, maar het toestel is ook te krijgen in Phantom Red of Phantom Blue en de iets donkerder Sapphire Blue.

Er is een vingerafdruksensor op de achterkant en de USB-C-poort ondersteunt USB 3.1 voor snellere gegevensoverdracht, hoewel de meegeleverde kabel alleen USB 2.0 is. Het toestel is niet waterdicht en kan niet draadloos worden opgeladen.

Kleine dingen zoals texturering op de power knop om het te onderscheiden van de nabijgelegen volumeknoppen, of de subtiele curve op de achterkant, maken van dit toestel het mest gepolijste toestel dat Honor ooit heeft uitgebracht. Het apparaat kan zich op dat gebied uitstekend meten met de vlaggenschepen van concurrenten. Oh, en er zit nog een koptelefoonaansluiting op ook, dikke pluspunten. Helaas is het niet mogelijk het geheugen van het toestel uit te breiden met een micro SD-kaart.

Prestaties

Met uiterlijk alleen kom je natuurlijk niet zo heel ver, gelukkig zit het wat prestaties betreft ook helemaal goed. Het toestel heeft dezelfde high end-processor van Huawei aan boord, de Kirin 980. Deze CPU is ook te vinden in de high-end Mate 20 en Mate 20 Pro en dat is te merken. De View20 heeft geen enkele moeite met welke taak wij er dan ook tegenaan gooien, inclusief mobiele games. Sterker nog, Honor heeft op de MWC aangekondigd een update de deur uit te doen die ervoor zorgt dat gameprestaties nog beter lopen genaamd Gaming+. Daarnaast heeft het bedrijf ook speciale outfits krijgen voor Fortnite.

RAM en opslag zijn enigszins afhankelijk van het model waar je voor kiest. De reguliere View 20 wordt geleverd met 6GB RAM en 128GB opslagruimte, terwijl je bij de Phantom-versies 8GB en 256GB opslagruimte krijgt. Dat betekent dat als je de hogere specificaties wilt, je de rode of blauwe versie moet halen, en als je geld wilt besparen, ben je beperkt tot zwart en blauw.

Het scherm is een 6.4 inch, 2310x1080 paneel met een zeer respectabele pixeldichtheid van 398 ppi. De maximale schermhelderheid van 365 cd/m2 is iets lager dan we gewend zijn van vlaggenschepen (een compromis voor die in-screen camera misschien?) maar realistisch gezien is het zeldzaam dat je het toch al tot de maximale helderheid gebruikt. Het is allemaal prima, maar vanuit hardwareperspectief is dit zeker de zwakke schakel van de telefoon. Het is zeker niet slecht, maar met de grote OLED vlaggenschepen scoort het apparaat op dat gebied gewoon wat minder.

Wat betreft de levensduur van de accu, het toestel bevat een 4000 mAh groot exemplaar, wat betekent dat je het een paar dagen volhoudt op een lading. Ik haal gemiddeld 3 a 4 dagen en bij minder intensief gebruik zelfs 5. Een geweldige prestatie.

De View 20 bevat ook Honor's 'supercharging', maar merk op dat het slechts 22W is - niet de 45W supercharging van de recente Honor Magic 2. Honor zegt dat de telefoon oplaadt tot 55 procent in 30 minuten, en in onze tests is het daadwerkelijk gelukt om de accu 59 procent vol te krijgen binnen die tijd. Misschien niet de snelste tijd (die eer gaat naar de Oppo RX17 Pro), maar onmiskenbaar snel. Zoals reeds opgemerkt, is er hier geen draadloze oplading, dus opladen gaat alleen via USB-C.

De Android-versie op dit toestel draait op Android Pie 9.0, met Honor's Magic UI 2 erop - de licht aangepaste versie van Huawei's EMUI. Het is soms een beetje onhandig (we missen de appdrawer nog steeds), maar geeft gebruikers een behoorlijke mate van vrijheid zonder al te veel gebruiksgemak op te offeren.

Camera

Die interne specificaties zijn indrukwekkend, maar wat Honor echt wil pushen is de camera-instelling van de View 20 - aan weerskanten van de telefoon.

Laten we eerst de voorste camera bekijken. Met 25 MP aan paardenkracht is het een zeer indrukwekkende "selfie-camera" en het feit dat deze unit onder het scherm zit heeft niks afgedaan aan de kwaliteit. De kwaliteit van de foto's uit de camera aan de voorkant is erg hoog en de beauty-effects (voor de fans) maken het geheel af.

De camera's aan de achterzijde zijn misschien interessanter. De twee sensoren zijn elk op zich interessant: de ene is de eerste 48 MP sensor die iemand ooit in een telefooncamera heeft gestoken, terwijl de tweede een 3D-camera is die de telefoon gebruikt voor dieptesensoren.

Op dit punt is het de moeite waard te herhalen dat megapixels niet alles zijn, en dit is een geval waarin dit zeker niet altijd beter is - en in feite kunnen er enkele nadelen zijn aan het superhoge aantal pixels. Toch zou deze 48 MP sensor onder de juiste omstandigheden een aantal zeer scherpe foto's moeten produceren, vooral met behulp van de AI-beeldverwerking van de Kirin 980's in de speciale Ultra Clarity en Nacht modi.

Als je naar onze foto's kijkt zal je zien dat zowel landschap- als macro-opnames prachtig zijn. Prachtige details, mooie kleuren en zelfs onze low-light-foto's zien er prachtig uit en dat zonder de AI-modus van Honor, die extra kleuraanpassing en nabewerking toevoegt. Het heeft de neiging om foto's er dramatischer en Instagram-achtig uit te laten zien, een kwestie van smaak, niet de onze overigens.

De Ultra Clarity-modus is hier interessanter. De camera-app maakt meerdere opnamen van 48 Megapixels in ongeveer vier seconden, wat betekent dat je een vaste hand en een stilstaand onderwerp nodig hebt, en maakt gebruik van machine learning om ze te combineren tot één foto. We waren een beetje sceptisch, maar deze crop (hieronder) laat zien hoeveel werk de Ultra Clarity mode doet. De verbeterde opname op de rechterzijde bevat scherpere tekst op dat straatnaambord, meer detail in het metselwerk en een betere, heldere kleurweergave.

De secundaire 3D-infraroodlens is echt meer een gimmick. Het zou moeten helpen om de portretmodus te verbeteren, samen met een paar andere niche use cases: kunstmatig afslanken in foto's; nauwkeuriger calorieën tellen met behulp van de camera door het beoordelen van portiegroottes; en motion controlled gaming (à la Xbox Kinect, en waarschijnlijk ongeveer even goed werkend). Je kunt ook kleine AR-personages maken die je bewegingen nabootsen - in wezen een full-body versie van Animoji.

Er is hier niet echt veel om te laten zien dat de 3D-camera meer is dan een gimmick, en we kunnen ons niet voorstellen dat iemand zich haast om de telefoon voor de 3D-camera te kopen. Gelukkig is de camera voor het maken van foto's bovengemiddeld goed.

Conclusie

De View 20 is verbluffend mooi om naar te kijken vanuit vrijwel elke hoek. Op de foto's ziet het er al geweldig uit, maar je zou het apparaat eens in het echt moeten zien - het is echt prachtig.

De specs zijn indrukwekkend en het toestel kan zich zeer goed meten met andere vlaggenschepen (inclusief Huawei's eigen Mate 20 Pro). Dit is misschien wel de eerste keer dat Honor in een adem genoemd kan worden met de grote jongens als Samsung op het gebied van camerakwaliteit, vooral als je de AI Ultra Clarity mode gebruikt.

De vlaggenschepen van Honor hebben altijd goede specificaties en een strak design gehad, terwijl ze goedkoper zijn dan de concurrenten, maar het voelt meestal alsof er een paar compromissen zijn gemaakt.

Dit is de eerste keer dat wij dat gevoel niet hebben. De Honor View20 weet ons zeer positief te verrassen. Tuurlijk, premium functies zoals draadloos opladen en het waterdicht maken ontbreken, maar voor de meeste mensen is dat niet zo belangrijk en wij misten die functies ook niet. Op alle andere gebieden weet de Honor keer op keer positief te verrassen.