Net toen je dacht dat het niet erger kon met hardware met zo'n afschuwelijke inkeping, oftewel de notch, doet Sharp er een schepje bovenop. Net als de Essential Phone heeft de Aquos R2 Compact een kleinere inkeping aan de bovenzijde dan wat je vaak ziet bij toestellen met een notch. Maar tot zover het goede nieuws.

Waarom een tweede inkeping?

Want behalve een notch aan de bovenkant, is er ook een inkeping aan de onderkant. Nee, deze keer geen softwarebug maar een daadwerkelijke feature. De tweede notch maakt ruimte voor de vingerafdruksensor aan de onderzijde.

We weten wat je denkt, maar wij begrijpen ook niet waarom Sharp niet net als vrijwel iedere andere Android-smartphone de vingerafdruksensor op de achterkant plaatste. Of waarom niet gewoon de onderkant van het toestel iets werd uitgerekt om een inkeping te voorkomen - er is immers toch al een bezel onderaan het apparaat.

Zoals het design uiteindelijk is geworden krijg je behalve een ronde notch bovenin het scherm waar de camerasensor zich bevindt nu ook een inkeping onderaan die ruimte maakt voor de bovenste helft van de vingerafdruksensor, terwijl de onderste helft daarvan zich gewoon onder het scherm bevindt.

Hierna: Toch nieuwsgierig? De specificaties zien er in tegenstelling tot het design helemaal niet verkeerd uit.

De rest van het toestel is daadwerkelijk goed, met een high-end processor en een intrigerend scherm. Verder ook een 3,5 mm hoofdtelefoonaansluiting en spatwaterdichtheid. Ook de kleur van de behuizing is uniek met 'smoky' groen. We begrijpen niet precies wat we ons moeten voorstellen bij rookgroen - het heeft bij ons negatieve associaties - maar ach, Sharp heeft er waarschijnlijk over nagedacht.

De specificaties:

  • Scherm: 5,2 inch IZGO, 2280 x 1080 pixels, 120 Hz
  • Processor: Snapdragon 845
  • Werkgeheugen: 4 GB RAM
  • Opslagruimte: 64 GB
  • Accu: 2,500 mAh
  • Hoofdcamera: 22 megapixel
  • Besturingssysteem: Android 9 Pie

Het interessantste is het scherm. Het is zeldzaam om vandaag de dag nog een Android-toestel te vinden die kleiner is dan 6 inch en 5,2 inch lijkt opeens klein. Dat is slecht nieuws voor de inkepingen, die relatief groot lijken. Het scherm gebruikt Sharps eigen IGZO-tech (Indium, Gallium, Zink en Zuurstof) waardoor je hogere resoluties krijgt tegen een lager energieverbruik dan je ziet bij traditionele LCD's.

De Aquos R2 Compact komt later dit jaar in Japan uit en er zijn gelukkig geen plannen voor een brede launch. Daar zijn we blij om, want het lijkt erop dat dit een voorbeeld is van hoe je een telefoon niet moet maken. Als dubbele notches een trend worden, moeten we misschien terug naar de BlackBerry.