Twee derde van de Nederlanders heeft een smartphone en ongeveer de helft een iPad. Maar die gebruiken we dus helemaal niet om televisie of video-on-demand te kijken. Volgens de recente cijfers van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) zitten we gewoon nog allemaal voor de televisie, het lineaire programma van de omroepen te bekijken. Boer zoekt Vrouw, Wie is de Mol en Studio Sport winnen het van alle andere vormen van het diverse aanbod van bewegend beeld. Slechts 13 procent weet Uitzending Gemist te vinden.

Het beeld is dus geheel anders dan wat veel marketeers ons willen doen geloven: nee, NS, er is geen mogelijk probleem met reizigers die massaal streaming video willen gebruiken via jullie brakke gratis WiFi, dus haal die beperkingen er maar af. En nee, Ziggo, die hieperdepiep vrolijke familie waarbij elk gezinslid op zijn eigen tablet, tv en smartphone allemaal wat anders kijken op hetzelfde moment, die familie bestaat dus niet.

Ontlezing woekert voort

De ontlezing is overigens wel ernstig: "Zelfs inclusief het digitale leesgedrag las 50 procent van de bevolking in 2013 niet eens tien minuten op een gemiddelde dag." Daarbij worden tablets of smartphones en de pc nauwelijks gebruikt om echt te lezen.

Maar waarvoor worden digitale spullen dan wel voor gebruikt? Nou, dat is vooral communicatie (!), voornamelijk via Whatsapp, Facebook en Twitter. E-mailen kan ook nog. Bellen doen we niet zo veel meer, hoewel de gemiddelde treinreiziger daar anders over denkt.