De Symbian Foundation is in een klap veertien deelnemers rijker geworden, waarmee het totaal op 78 komt. Naast HP en mobiele chipproducent Qualcomm gaan onder meer MySpace.com, Bank of America en SanDisk nu ook helpen met de ontwikkeling van het open source besturingssysteem voor mobiele telefoons.

Qualcomm heeft op hetzelfde moment een nieuwe chipset aangekondigd, die overweg kan met alle mobiele besturingssystemen. De chipset is bedoeld voor massaproductie in smartphones. Volgens de chipmaker werkt de chipset samen met alle grote besturingssystemen inclusief Symbian.

Strijd met andere besturingssystemen

Nokia kocht vorig jaar de Symbian Foundation op, om zo de strijd aan te gaan met andere open source mobiele besturingssystemen zoals Android en Limo. Halverwege 2010 moet de eerste versie uitkomen. Vorig jaar was al meer dan de helft van de smartphones voorzien van Symbian, maar dit is een betaalde uitvoering.

Steeds meer bedrijven werken samen in de Symbian Foundation. Kort na de koop door Nokia, traden onder andere Marvell, service en sotwareprovider Aplix, EB, EMCC Software, Sasken en TietoEnator toe tot de club.

Open Handset Alliance

Creditcardmaatschappij Visa werd in oktober lid. Qualcomm is ook actief in de Open Handset Alliance, het consortium van bedrijven dat meehelpt met de ontwikkeling van Android.