HP evalueert het Android-besturingssysteem voor gebruik op netbooks of andere mobiele internetapparaten (MID’s). De pc-producent heeft onlangs echter Linux op die mini-laptops geschrapt voor de Europese markt. Die markt zou te klein zijn, luidt de verklaring.

Dit gebeurt kort nadat HP in de Verenigde Staten juist met een eigen grafische interface komt voor Linux-distributie Ubuntu. Die gui is speciaal ontworpen voor netbooks. Inmiddels is netbook-marktleider Acer het voorbeeld van HP gevolgd: geen Linux meer op Europese netbooks.

Ook andere pc-makers

Toch heeft HP gisteren laten weten serieus te kijken naar Android als platform voor mini-laptops. Android is door Google ontwikkeld voor smartphones en is gebaseerd op Linux. Diverse media melden dit, waaronder de Wall Street Journal, persdienst Reuters en Business Week.

Volgens eerstgenoemde is HP niet de enige pc-producent die Android evalueert voor gebruik op andere cliëntsystemen dan alleen smartphones. Ook netbook-pionier Asus kijkt naar Android. Die Taiwanese hardwareproducent heeft de categorie van de netbook juist geschapen, en leverde het goedkope internetapparaat aanvankelijk alleen met Linux. Daarnaast zou ook Dell bezig zijn met Android voor MID’s.

Platformopties

Een Amerikaanse woordvoerster van HP stelt dat de evaluatie van Android simpelweg dient om de platformopties in kaart te brengen. Dit met het oog op zowel wat de concurrentie kan doen als wat waardevol kan zijn voor consumenten. De bestudering van Android betekent nog niet dat HP het echt gaat gebruiken voor netbooks, benadrukt de computerleverancier.