Ondanks eerdere plannen om Linux te voeren naast Windows op de nieuwe netbooks, heeft HP nu toch anders besloten. De markt voor Linux-netbooks zou te klein zijn in Europa. Linux is weliswaar gratis, maar pc-leveranciers maken wel kosten voor het testen, installeren en ondersteunen van een ander besturingssysteem.

Deze beslissing is opvallend, zeker gezien het feit dat HP net een eigen netbook-interface heeft ontwikkeld voor Ubuntu. De bekende Linux-distributie heeft daarmee een ‘netbook-editie’ die gebruikers zelf kunnen downloaden. Vorige week bevestigde een HP-woordvoerder al dat deze zogeheten Mi-editie (Mobile Internet) niet in Nederland op de markt wordt gebracht. Een Nederlandse download zit ook niet in het verschiet.

Dus XP Home

Totdat Windows 7 op de markt komt, is de Microsoft-optie voor netbooks dus het oude Windows XP Home. Microsoft heeft de pensioenering daarvan al uitgesteld om de snelgroeiende markt van netbooks niet uit handen te geven. XP-opvolger Vista is namelijk te zwaar voor deze mini-notebooks. De netbook-rage is juist begonnen met Linux, op de Eee van Asus. Die producent heeft later Windows XP toegevoegd aan zijn Eee-productportfolio.

Windows 7, dat volgens officiële berichten begin 2010 uitkomt, is flink geoptimaliseerd. Voor de allerlichtste netbooks heeft Microsoft de uitgeklede Starter Edition gepland staan, maar die kent wat beperkingen. Zo kan het besturingssysteem maar drie applicaties tegelijk draaien.