HTC heeft een schikking getroffen met Nokia, maakte de Finse fabrikant vrijdagavond bekend. Daarmee komt er een einde aan een maandenlang patentgeschil tussen beide bedrijven. HTC betaalt waarschijnlijk fors aan Nokia voor diens patenten rond 4G-technologie. Details van de overeenkomst zijn geheim.

Hard- en software

Nokia klaagde in 2012 behalve HTC ook Blackberry en ViewSonic aan wegens vermeende inbreuk van 45 patenten wereldwijd.

Ze gaan zowel over hardwarezaken als gebruik van antennes en energiemanagement als over softwarefuncties, waaronder multitasking, navigatie, app stores, ontvangen van emailattachments, weergave van berichten in conversatiestijl, en vormen van dataencryptie.

Eerder deze week verloor HTC de rechtszaak van Nokia. Het Finse bedrijf sloot in 2011 ook al een patentovereenkomst met Apple.

Apple betaalde toen 430 miljoen euro.

Samsung-onderzoek

Het Amerikaanse ministerie van Justitie is gestopt zijn onderzoek naar het vermeende patentmisbruik van Samsung, werd ook vrijdagavond bekend. Volgens het Amerikaanse ministerie van Justitie is er door een veto van president Obama vorig jaar geen reden meer om het onderzoek voort te zetten.

Obama sprak een veto uit over en dreigend verbod op de iPhone 4 en iPad 2 in de VS, nadat dit wegens patentschending door de Internationale Handelscommissie (ITC) was opgelegd. Samsung werd er toen van beschuldigd zijn patenten standaardtechnologie├źn te misbruiken.