Het blokkeren en taxeren van apps en diensten door mobiele operators is een slechte zaak. “Zulke innovaties moet je niet beperken, maar ontwikkelen,” zegt Mark Moons, directeur van HTC Benelux, op het NL Mobiel 2011 Congres woensdag.

“WhatsApp is niet de bad guy, maar de good guy.” De dienst levert meer gebruik en meer waarde op voor het netwerk. Daar moeten de operators ook op kapitaliseren, door het aanbieden van verschillende tarieven voor mobiel internet en niet door het geld vragen voor apps, vindt Moons.

Oligopolie

Moons kwalificeert de markt van de mobiele operators als een ouderwetse oligopolie. “Het is vergelijkbaar met de muziekindustrie. Die vroegen in de jaren tachtig 39,95 voor een cd. Maar als ze toen waren begonnen met nadenken over betere modellen om zoveel mogelijk mensen van muziek te laten genieten tegen een schappelijke prijs, dan zaten ze nu niet zo in de problemen,” sneert Moons. “Maar goed, wie ben ik? Ik ben ook maar een deviceboer.”

Moons presenteerde een duidelijk tariefmodel voor mobiel internet. Daarbij wordt nog steeds uitgegaan van flat fee abonnementen, maar wordt er onderscheid gemaakt naar bandbreedte én quality of service (QoS). Het probleem is namelijk niet zozeer de grote hoeveelheden data die worden verstookt, maar welke prioriteit het beperken van latency (vertragingen in de verbindingen) heeft, constateert de HTC-directeur.

Drie tarieven voor mobiel internet

Is een minimale vertraging cruciaal, zoals bij voip of streaming video, dan mag daar best een prijskaartje aan hangen. Dat geldt evenzeer als je behoefte hebt aan meer bandbreedte. Moons: “Dat iedereen een abo’tje van onbeperkt internet voor 9,95 krijgt is natuurlijk niet houdbaar.” Hij stelt drie (of meer) verschillende prijsplannen voor mobiel internet voor, met oplopende bandbreedte en QoS. “Bijvoorbeeld een van een tientje, een van 20 euro en een van 30 euro.”

“Investeren in hun netwerken moeten de operators toch wel. Zo kunnen ze hun ARPU (omzet per klant) in ieder geval weer verhogen zonder onsympathieke oplossingen."

Netneutraliteit in Telecomwet

Volgende week dinsdag stemt de Tweede Kamer over netneutraliteit. Mogelijk wordt dit in de wet verplicht waardoor operators als Vodafone en KPN sowieso geen apps of diensten meer mogen blokkeren of ‘tariferen’.