De rechtbank in het Duitse Mannheim heeft vrijdag de kant van HTC gekozen in een patentzaak aangespannen door Nokia, meldt Foss Patents van patentblogger Florian Mueller. De Finse fabrikant claimde dat HTC met zijn Android-smartphones inbreuk maakte op onder meer een patent over de distributie van een softwarecatalogus, waarmee een soort app stores wordt omschreven. Dat zou het Taiwanese bedrijf volgens Nokia doen door het meeleveren van de Google Play-app op zijn toestellen.

'Android veilig'

De uitspraak is derhalve ook een overwinning voor Google en andere Android-fabrikanten, stelt HTC in een reactie tegen de IDG News Service. "Android is nu veilig voor aanvallen met dit patent." Volgens HTC heeft Nokia de reikwijdte van het patent overdreven om zo Android-fabrikanten tot betalen van licentieroyalty's te dwingen.

De Duitse rechtbank wees ook een tweede Nokia-claim af. Die ging over het automatisch aanpassen van de helderheid van het scherm op basis van het meten van omgevingslicht, waarmee HTC een Nokia-patent zou hebben geschonden.

Tientallen Nokia-zaken

De twee claims diende Nokia in mei 2012 in samen met nog 43 andere vermeende patentschendingen door HTC, Blackberry en Viewsonic. Het patent rond de Google Play-app zet het Finse bedrijf ook in tegen Viewsonic.

Nokia laat in een reactie tegen Cnet weten dat het bedrijf overweegt in hoger beroep te gaan. "Meer dan 30 Nokia-patenten zijn ingebracht tegen HTC in Duitsland, de VS en het Verenigd Koninkrijk. We verwachten dat we in deze zaken uiteindelijk zullen zegevieren. HTC moet ons intellectueel eigendom respecteren en concurreren met zijn eigen innovaties."