HTC-manager Drew Bamford zegt tegen zakenmagazine Forbes dat de Sense-gui (graphical user interface) wel degelijk zal verschijnen op de Windows Phone 7-toestellen van het bedrijf. Bamford geeft wel toe dat de Sense-schil op Windows Phone 7 minder geavanceerd kan zijn dan nu het geval is op Android of Windows Mobile.

Microsoft legt in Phone 7 meer beperkingen op aan extra interfaces door fabrikanten. "Microsoft heeft een strakkere controle over de kern van de gebruikservaring", aldus Bamford. Maar helemaal taboe zijn de extra 'schillen' dus kennelijk niet. Van een volledige integratie van Sense in Windows Phone 7 is evenwel geen sprake. Het gaat volgens Bamford om "een uitbreiding".

Android 3.0

Welke functionaliteit Sense op Windows Phone 7 gaat krijgen, is nog onbekend. Volgens Bamford komt Sense waarschijnlijk ook terug in de telefoontoestellen met Android 3.0. HTC-manager Bamford verwacht niet dat Google uitbreidingen door toestelfabrikanten aan banden zal leggen.

Android 3.0, codenaam Gingerbread, krijgt naar verluid onder meer ondersteuning voor het afspelen van video's met de WebM-videocodec en voor het streamen van muziek vanaf pc's naar de telefoon. Deze volgende grote versie van Google's smartphonebesturingssysteem komt mogelijk eind dit jaar al uit.

Vijf fabrikanten

Eind dit jaar verschijnt ook de nieuwe versie van Microsofts mobiele besturingssysteem. De eerste toestellen met Windows Phone 7 maken dan hun debuut. Naast HTC heeft Microsoft als hardwarepartners ook Asus, LG, Samsung en Dell aan boord.

HP heeft besloten geen smartphones met Phone 7 op de markt te brengen. Het geeft de voorkeur aan webOS van de overgenomen smartphonemaker Palm. Sony Ericsson en Toshiba zijn eerder wel genoemd, maar ontbreken op de vorige week vrijgegeven lijst 'hardware launch partners' van Microsoft.