De Taiwanese telefoonfabrikant heeft bij de International Trade Commission (ITC) van de Verenigde Staten een aanklacht (PDF) tegen Apple ingediend vanwege vijf patentschendingen door Apple. Het bedrijf eist een import- en verkoopverbod voor iPods, iPhones en iPads.

Een dag oud patent

Drie van de octrooien gaan over het kiezen en opslaan van telefoonnummers op de iPhone. Twee patenten betreffen energiezuinige technieken die Apple behalve in de iPhone ook gebruikt in de iPod en iPad. Een van de patenten is pas een dag voor de aanklacht toegewezen aan HTC.

Apple heeft HTC begin maart aangeklaagd wegens inbreuk op twintig patenten. Die betreffen onder meer het tonen van notificaties op smartphones en de Sense-interface van HTC. Op de achtergrond van de patentstrijd tussen Apple en HTC speelt de groeiende rivaliteit tussen Apple en Google. HTC is één van de belangrijkste fabrikanten van toestellen met Google Android. Bovendien is het Taiwanese bedrijf ook de producent van Google's eigen smartphone Nexus One.

Meerfrontenoorlog

Ook tegen Nokia voert Apple diverse rechtszaken vanwege patentinbreuken. Die Finse telefoonfabrikant heeft op zijn beurt aanklachten lopen. Nokia kwam begin deze week met een nieuwe beschuldiging van patentschending, ditmaal door de iPad.