Het smartphonebesturingssysteem van Google, dat is gebaseerd op Linux, schendt volgens Microsoft patenten die het bezit. De Windows-producent stelt al geruime tijd dat open source in het algemeen en Linux in het bijzonder inbreuk maakt op patenten. Het bedrijf neemt Google niet direct op de korrel, maar kan dat nog doen.

Android

HTC tekent nu een patentovereenkomst met Microsoft, waarbij specifiek Android wordt genoemd. Het gaat om een reeks patenten, maar onbekend is hoeveel en op welke technieken die slaan. Microsoft krijgt hiervoor royalty's van de smartphonefabrikant. De twee bedrijven maken niet bekend om welke bedragen het hier gaat en of het een afkoopsom betreft dan wel percentages op basis van verkochte Android-telefoons.

Hoofdjurist Horacio Gutierrez van Microsoft bejubelt deze deal in de bijbehorende persverklaring. Hij stelt ook dat Microsoft gesprekken heeft gevoerd met diverse andere hardwarefabrikanten over de kwestie van intellectueel eigendom in verhouding tot het Android-platform.

Gratis profiteren voorkomen

Gutierrez vertelt aan ict-nieuwssite Cnet dat Microsoft het liefst overeenkomsten sluit voor intellectueel eigendom, maar dat het rechtszaken niet uit de weg gaat. Het bedrijf heeft volgens hem een verantwoordelijkheid te voorkomen dat "concurrenten gratis profiteren van onze innovaties".

Gelijke woorden heeft Apple-ceo Steve Jobs al geuit toen zijn bedrijf HTC heeft aangeklaagd om patentschending. De baas van de iPhone-maker stelt onomwonden dat HTC steelt van zijn bedrijf. Ook daarbij liggen de Android-toestellen van de Taiwanese fabrikant onder vuur. Het gaat hier om patenten op het ontwerp van de telefoons zelf, maar ook om de gebruikersinterface en touchbediening.

Amazon ook gezwicht

Eerder heeft cloud-aanbieder Amazon ook al getekend voor de Linux-patenten van Microsoft. Dat bedrijf wint hiermee legitimiteit voor zijn claims dat het open source-besturingssysteem inbreuk maakt op zijn intellectueel eigendom. Ook bij de patentdeal met Amazon zijn geen bedragen of patenten gespecificeerd. Formeel gaat het daar overigens om een patentruil, maar Amazon betaalt daarbij wel een vergoeding en Microsoft niet.

Novell voorop

In 2006 sloot Novell al een omvangrijke licentiedeal met Microsoft, die niet alleen technologie betrof maar ook patenten. Deze overeenkomst kreeg veel kritiek uit de open source-gemeenschap omdat Novell hiermee de patentclaims van Microsoft op Linux legitimeerde. Ceo Steve Ballmer van de Windows-producent heeft meteen na het sluiten van de Novell-deal dreigende taal richting Linux geuit.