Hyves start maandag met het aanbieden van mobiele telefonie. De Nederlandse sociale netwerksite biedt zowel sim-only-bundels als abonnementen in combinatie met Android- en Blackberry-toestellen aan.

Gratis bellen met vrienden

Gebruikers van Hyves Mobile kunnen onderling gratis met elkaar bellen en zonder kosten sms'jes naar elkaar sturen, met een maximum tot duizend minuten en sms'jes per maand. Voor overige gesprekken en sms'jes zijn verschillende bundels af te sluiten. 'Wij vinden dat het vreemd is dat krabbelen en mailen gratis is maar dat je voor bellen en sms'en met vrienden nog veel moet betalen', aldus De Vries tegen Webwereld.

Hyves Mobile krijgt bundels van 50 tot duizend belminuten. De belbundel met 50 minuten kost vanaf 8,75 euro per maand inclusief onbeperkt internet, de versie met 750 minuten kost 20 euro voor het eerste jaar.

T-Mobile

Hyves Mobile werkt via het netwerk van T-Mobile, als een zogeheten mobile virtual network operator (MVNO). Hyves heeft zijn eigen oranje simkaarten. Gebruikers kunnen binnes Hyves en de mobiele Hyves-apps zien welke van hun vrienden nog meer een Hyves-sim gebruikt, zodat ze weten met wie er gratis kan worden gebeld. Volgens De Vries richt Hyves zich vooral op de 'vervangingsmarkt': mensen van wie het telefoonabonnement binnenkort afloopt. 'Zij kunnen besluiten, samen met andere bekenden, over te stappen en vervolgens gratis te gaan bellen en sms'en via Hyves'.

Hyves heeft al langer diverse mobiele apps voor iPhone, Android en Blackberry. Onder de smartphones die Hyves in combinatie met abonnementen aanbiedt zijn onder meer de Samsung Galaxy S i9000, de Blackberry Bold 9700 en de HTC Wildfire.

Dagelijks leven

In de toekomst zal Hyves Mobile nog meer met Hyves worden geïntegreerd met onder meer location based services en een inbox op Hyves waar ook sms-berichten van de mobiele telefoon in staan.

Voor Hyves past de stap naar mobiele telefonie volgens ceo Marc de Vries in de strategie van de site om 'in te spelen op de trend dat sociale media steeds meer onderdeel wordt van het dagelijks leven'. Zo startte Hyves in april met een eigen online betaalmiddel, Hyves Afrekenen, werkt het samen met tv-partijen aan Hyves TV en lanceerde het in samenwerking met Spil Games het onderdeel Hyves Games. Die gamesite is volgens Hyves hard op weg de grootste van Nederland te worden.

De site lanceerde eerder deze maand een nieuwe voorpagina, Nu in Nederland, waarop de onderwerpen die momenteel het meest door Hyvers worden besproken staan. Hyves telt tegenwoordig 120 duizend WieWatWaartjes per dag. Het nieuwe Hyves-onderdeel lijkt op de trending topics bij Twitter.

Cijfers

Volgens cijfers van onderzoeksbureau Comscore bereikt Hyves maandelijks 66 procent van de Nederlandse internetters. Concurrent Facebook haalt maar 39 procent, maar dat was begin dit jaar nog 30 procent. Toen stond Hyves op 61 procent. In de cijfers van STIR haalt Hyves een bereik van 52,3 procent.