Hyves maakte dinsdagmiddag de komst van de iPhone-app bekend. Volgens Hyves-oprichter Raymond Spanjar is nog niet precies duidelijk wanneer het programma in Apple's App Store verschijnt. "Daar krijg je geen concrete feedback over. We hebben het gister gesubmit en de verwachting is dat het 2 dagen duurt en dus morgen beschikbaar komt", aldus Spanjar dinsdagmiddag.

Met het programma kunnen gebruikers berichten en statusmeldingen schrijven en die van anderen lezen. Ook is het mogelijk om foto's direct vanaf de iPhone te plaatsen op de site. Daarbij behoort geotaggen van de foto's tot de mogelijkheden. Via gps wordt de exacte locatie bij de foto geplaatst. De Hyves-applicatie kan ook automatisch horecagelegenheden ('spots') in de buurt zoeken.

Adresboek en kaart

Volgend jaar wil Hyves ook een kaart toevoegen die live toont waar vrienden zich bevinden. Het delen van de locatie gebeurt alleen na toestemming van de gebruiker, zegt Hyves-oprichter Raymond Spanjar. "Je zal in die tweede versie ook per horecagelegenheid kunnen zien wie er zijn, en wat voor events er zijn."

Het Hyves-programma heeft ook een adresboek met contactgegevens van Hyves-vrienden. Daarmee wordt het onder andere mogelijk met 1 klik te bellen, mailen of te sms'en naar contacten op de site. Spanjar: "Dat is ook erg makkelijk voor als je je telefoon verliest. Je installeert de Hyves-app opnieuw en je hebt weer de 06-nummers van je Hyves-vrienden, als ze dat hebben ingevuld natuurlijk."

Mobiele versie

De huidige mobiele webversie van Hyves trekt volgens Spanjar zo'n 400 duizend unieke bezoekers per maand. De introductie van de iPhone in Nederland een half jaar geleden zorgde voor een grote toename in het mobiel bezoek van Hyves, zegt hij.

"De iPhone is al een half jaar na de introductie het meeste gebruikte toestel om onze mobiele site te bezoeken. Hij heeft de Nokia N95 ingehaald. Dertig procent van de pageviews op de mobiele Hyves wordt door de iPhone gegenereerd: 10 miljoen van de 30 miljoen in november. En dit aantal pageviews verdubbelt elke maand."

Volgens Spanjar bekijken iPhone-gebruikers vijftig procent meer pagina's per bezoek op Hyves dan mensen met andere telefoons.

Concurrenten

Hyves-rivaal Netlog kwam vorige maand al met een eigen iPhone-applicatie. Daarnaast startte onlangs ook Nimbuzz met een iPhone-programma waar mee kan worden gebeld en gechat via verschillende messaging- en netwerksites, waaronder Skype, Windows Live Messenger, Google Talk, Hyves en Facebook.

Sinds vorige maand is Hyves ook beschikbaar voor de Playstation Portable. TV-abonnees van Tele2 kunnen de vriendensite ook via hun afstandsbediening bezoeken op hun televisie.

Test

De Nederlandse website Iphoneclub mocht als eerste de applicatie testen en publiceerde een aantal screenshots.