IBM wil zijn supercomputer Watson naar mobiele gebruikers brengen. De energie die nodig is om de kunstmatige intelligentie te draaien wordt met het jaar kleiner.

Struikelblokken

Ondanks dat zijn er nog steeds struikelblokken. Watson heeft te veel processorkracht nodig en het leerproces op bepaalde gebieden staat nog altijd in de kinderschoenen.

Watson gebruikt de processorkracht van 6000 pc's. De berekeningen zouden in een datacentrum moeten worden uitgevoerd, maar volgens IBM-vicepresident Bernie Meyerson leveren huidige smartphones nog niet de kracht die nodig is om een dergelijke app uit te voeren.

Ook mist een steminterface om opdrachten te interpreteren en feedback te geven aan de gebruiker. IBM werkt aan een nieuwe versie die deze obstakels zou moeten omzeilen.

Specifieker dan Siri

In tegenstelling tot Apple's Siri, kijkt Watson niet naar populaire resultaten van soortgelijke zoekopdrachten, maar bestudeert Watson relevante data om tot een specifiek antwoord te komen.

Watson is een grote naam in het gebied van Big Data: grote hopen gegevens kunnen door de kunstmatige intelligentie worden gesorteerd op relevantie. Momenteel wordt de supercomputer bijvoorbeeld ingezet in het medische veld om complexe diagnoses te stellen.

Meyerson geeft aan de San Francisco Chronicle een voorbeeld van de meerwaarde van Watson ten opzichte van Siri met de vraag: “wanneer kan ik het beste maïs planten?" Watson analyseert in luttele seconden de precieze locatie, trends uit het verleden en wetenschappelijke rapporten om met een antwoord te komen.

Star Trek-computer

Watson wordt vaak vergeleken met het het fictieve besturingssysteem met kunstmatige intelligentie LCARS uit Star Trek: The Next Generation (en latere series) met de iconische stem van Majel Barrett-Roddenberry.

De Star Trek-computer analyseert net als Watson wat de gebruiker precies vereist en behandelt een gigantische database in zeer korte tijd om tot een accuraat antwoord te komen.

De techreus demonstreerde Watson vorig jaar bij een groot publiek in het Amerikaanse tv-spelletje Jeopardy! Dit maakte vooral indruk omdat in tegenstelling tot schaakberekeningen, de software taalopdrachten moet interpreteren die complexer van aard zijn.

De computer versloeg zijn tegenstanders met gemak en liet de wereld zien dat er met deze artificiële intelligentie niet te spotten valt.