De totale markt voor mobiele telefoons komt dit jaar uit op een groei van 1,4 procent, voorspelt onderzoeksbureau IDC. Hiermee komt het aantal verkochte toestellen uit op 1,7 miljard stuks. De groei is echter wel de laagste jaarlijkse toename van de afgelopen drie jaar.

Android en iOS voeren aan

Dit ondanks de sterke groei in de verkoop van smartphones. Die geavanceerdere telefoons komen voor heel 2012 uit op een groei van 45,1 procent. Het totaal aantal wat dit jaar is verkocht, komt daarmee uit op 717,5 miljoen smartphones. Een flink deel daarvan gaat in het nu nog lopende slotkwartaal over de toonbank. IDC verwacht dat er in die vierde periode van het jaar 224,5 miljoen smartphones worden verkocht. Dat is een groei van 39,5 procent vergeleken met dezelfde periode in 2011.

Onder de smartphones is Android wereldwijd de grootste, met flinke voorsprong. Het mobiele besturingssysteem van Google is goed voor een marktaandeel van ruim tweederde (68,3 procent). De nummer twee is iOS van Apple, met nog geen éénvijfde (18,8 procent) van de wereldwijde markt.

'BlackBerry wordt ingehaald'

Nummer drie is dit jaar het BlackBerry OS van het Canadese RIM, met nog geen één twintigste (4,7 procent) van de markt. IDC voorspelt dat RIM de komende vier jaar iets slinkt, net zoals overigens Android. Apple's iOS weet een klein beetje terrein te winnen, maar Windows Phone van Microsoft rukt op.

De voorspelling van IDC luidt dat in 2016 Android nog altijd de nummer één is, maar wel gezakt naar net geen tweederde (63,8 procent). iOS blijft nummer twee en is dan iets groter met bijna éénvijfde (19,1 procent). BlackBerry OS zakt naar de vierde plaats, met een lichte achteruitgang (naar 4,1 procent). Windows Phone rukt ondertussen op en claimt in 2016 de derde plaats, met ruim één tiende (11,4 procent).

Voor de komende vier jaar voorspelt IDC het wegdrukken van alternatieven onder de top vier:

Dergelijke voorspellingen van voorgaande jaren zijn herhaaldelijk bijgesteld. De dominantie van Apple's iOS en de snelle groei van Android bleken niet voorzien. Net zoals de achteruitgang van Windows Mobile en het uitstel van Windows Phone plus het niet snel aanslaan van dat Microsoft-besturingssysteem.

Windows Phone wint minder

Zo heeft ditzelfde onderzoeksbureau IDC eerder al voorspeld dat Windows Phone zou oprukken. De nieuwste prognose is echter 40 procent naar beneden bijgesteld ten opzichte van de voorspelling van juni jongstleden.

Toen ging de marktonderzoeker er nog van uit dat Microsofts mobiele platform tegen 2016 maar liefst 19 procent van de wereldwijde markt in handen zou hebben. "Er van uitgaande dat Nokia's positie in opkomende markten behouden blijft", aldus IDC, nog voor de onthulling van Windows Phone 8.

Update:

De discrepantie tussen IDC's voorspelling van juni en die van nu toegevoegd.