Telecom operators moeten hun netwerken vóór 22 september upgraden om de data van BlackBerry-smartphones te onderscheppen. Dit wordt gemeld door verschillende media, waaronder persbureau Reuters en NDTV. Het Indiase ministerie dat verantwoordelijk is voor telecom liet dat in een schrijven aan de operators weten.

India maakte eerder bekend kopieën van onversleutelde e-mails van Blackberry's rechtstreeks van bedrijfservers te willen afhalen. Die maatregel zou de tapeis van de Indiase overheid inwilligen, wat een algehele blokkade van Blackberry's door de overheid zou voorkomen. Zakelijke klanten moeten dan zelf die kopieën sturen naar monitorsystemen die bij internetproviders staan. Als dit gebeurt, kunnen de veiligheidsdiensten van India ook BlackBerry-verkeer monitoren.

Verkeer lokaal opslaan

India wil voor de 22e de eigen inlichtingendiensten de wettelijke mogelijkheid geven alle BlackBerry-communicatie te ontcijferen en te lezen. BlackBerry-maker RIM zou inmiddels nog steeds in conclaaf zijn met de Indiase regering over een oplossing die voor zowel de fabrikant als de overheid acceptabel is. Het lijkt er nu op dat de Indiase overheid RIM aan de kant zet en zijn eigen plan trekt.

Het bevel van het ministerie aan de operators komt vlak nadat RIM naar buiten bracht de beveiligingsarchitectuur van de bedrijfsvariant van zijn toestel niet in gevaar te zullen brengen. Vorige week liet RIM ook weten ervan overtuigd te zijn dat een gezamenlijke oplossing mogelijk is.

Meerdere landen

De BlackBerry-fabrikant kreeg van de Indiase overheid tot 31 augustus om met een oplossing te komen. Uiteindelijk zou het een lokale server neer moeten zetten om te voorkomen dat 1 miljoen Indiërs worden afgesloten van het smartphonenetwerk. Alle operators in India ondersteunen BlackBerry-diensten.

Ook in andere landen ligt de BlackBerry met zijn eigen, beveiligde communicatienetwerk onder vuur. Zo werd de dienst in de Verenigde Arabische Emiraten geblokkeerd. Ook in Saoedi-Arabië werd de dienst op zwart gezet omdat de veiligheidsdiensten het dataverkeer van die smartphone niet konden monitoren.