De Indiase regering denkt een oplossing hebben gevonden door de versleuteling van zakelijke email via de BlackBerry te omzeilen. De voorgestelde oplossing is het kopiëren van zakelijke email voordat het versleuteld wordt. Zakelijke klanten moeten dan zelf die kopieën sturen naar monitorsystemen die bij internetproviders staan, zo meldt de Indiase krant Economic Times.

De emails worden namelijk door de BlackBerry eerst verstuurd naar de Enterprise Server die een bedrijf lokaal heeft geïnstalleerd. Op dat moment is het bericht nog niet versleuteld. Als op dat moment een kopie wordt gemaakt, is de data dus nog te lezen. Pas als de email de lokale server verlaat, wordt het versleuteld naar de servers van Research in Motion verstuurd.

Kopie is nog leesbaar

Daardoor zou een op de lokale server gemaakte kopie leesbaar zijn voor de veiligheidsdiensten van het land. India wil overigens nog verder gaan. Het ministerie van Telecom doet verder het voorstel dat de veiligheidsdiensten tevens het ip-adres krijgen van de afzenders en ontvangers van de emails.

Het voorstel is gestuurd naar het ministerie van Binnenlandse Zaken van India, die met RIM in onderhandeling is. Mocht het voorstel niet acceptabel zijn voor Binnenlandse Zaken, rest er niets anders dan het afsluiten van het zakelijk emailverkeer dat verstuurd wordt via BlackBerry’s, zegt het ministerie van Telecom.

Interne kritiek op voorstel

Het voorstel wordt door andere ambtenaren binnen de Indiase overheid bekritiseerd, omdat het RIM zou ontslaan van verdere toezeggingen. Alle verantwoordelijkheid wordt zo gelegd bij het bedrijfsleven en de internetserviceproviders, zegt een anonieme ambtenaar. Die vindt dat RIM zijn servers in India moet zetten en daar toegang tot geven. RIM heeft al gezegd daar niets voor te voelen.

RIM heeft van de Indiase overheid tot 31 augustus de tijd gekregen om een oplossing te vinden. Zijn de versleutelde zakelijke emails dan niet te lezen door de Indiase veiligheidsdiensten, dan wordt het emailverkeer geblokkeerd. RIM heeft wel al toegezegd dat de overheid deels toegang kan krijgen tot het messengerverkeer per 1 september.