Intel levert grote aantallen van zijn energiezuinige Atom-processor aan netbookfabrikanten. Het verdient echter relatief weinig aan die chips. Schaalgrootte is dus van groot belang. Het bedrijf heeft dan ook de ontwikkeling gesteund van een Linux-distributie speciaal voor netbooks. Dat besturingssysteem, Moblin, gaat nu over naar de Linux Foundation.

Meer supporters

Die organisatie zal de software voortaan hosten, maar ook de ontwikkeling ervan overzien. Versie 2 van het geoptimaliseerde besturingssysteem verkeert nog in een vroeg stadium: een alpha-versie is vorige maand verschenen. Intel hoopt met Moblin door de overdracht aan een onafhankelijke partij meer supporters aan te trekken die bijdragen aan het platform. Dit omvat dan mogelijk ook concurrenten.

Moblin is niet alleen bedoeld voor netbooks, maar ook voor andere lichte en mobiele internetapparaten. Die zogeheten MID’s (mobile internet devices) vertegenwoordigen voor ict-leveranciers een nieuwe massamarkt. Intel ziet bijvoorbeeld ook mogelijkheden voor ingebedde apparaten en consumentenelektronica in auto’s. Hardwarefabrikant LG doet mee met Moblin.

Nederlanders

De afgeslankte Linux-distributie is mede ontwikkeld door twee Nederlanders: Arjan van de Ven en Auke Kok. Zij hebben een bootsnelheid van 3 tot 5 seconden weten te halen met Moblin. Deze week vind in San Francisco de eerste ontwikkelaarsbijeenkomst voor Moblin plaats. Dat gebeurt op de Collaboration Summit, een jaarlijkse Linux-bijeenkomst georganiseerd door de Linux Foundation.