Chipproducent Intel ziet voor Wimax een universele rol, zoals met wifi al is gebeurd. Het bedrijf heeft al langere tijd plannen om Wimax-chips standaard te combineren met zijn chipsets voor inbouw in laptops, net zoals het met wifi-chips al heeft gedaan. De investeringstak van Intel doet dan ook al geruime tijd strategische investeringen in de draadloze breedbandtechnologie Wimax. Intel Capital stak in 2005 een totaalbedrag 265 miljoen dollar in 140 Wimax-overeenkomsten, waarvan 60 procent buiten de Verenigde Staten was.

De 43 miljoen dollar voor UQ is nu een nieuw hoogtepunt. Die Japanse telco gebruikt deze kapitaalinjectie om zijn dekking te vergroten. Het wil tegen 2012 90 procent van het bergachtige land bestrijken met zendmasten voor zijn Wimax-netwerk. Op 1 juli gaat een nieuw snel netwerk live voor Tokio, Yokohama en Kawasaki.

Productie gestopt

Intel is echter wel net gestopt met de productie van zijn Wimax-chipset Rosedale 2. Het bedrijf stelt dat er door de kredietcrisis tegenvallende vraag is naar die chipset. Rosedale 2 is een tweede generatie Wimax-product uit 2006.

Intel benadrukt dat het nog altijd toekomst ziet voor Wimax. De concurrentie met 3G-technieken als umts en hsdpa is volgens de chipmaker een kwestie van capaciteit (Wimax) versus dekking (3G). De chipproducent concentreert zich nu op nieuwere chipsets, zoals Echo Peak en Baxter Peak.

De melding van de productiestop van Rosendale 2 is gedaan in een 'product change notification' aan computerfabrikanten. Die afnemers konden tot vorige week nog bestellingen plaatsen. De laatste leveringen vinden naar verwachting in september volgend jaar plaats.