Intel ontwikkelt al geruime tijd zelf een aftakking van mobiel besturingssysteem Android dat draait op x86-cpu's. De chipmaker brengt nu een vroege (pre-alpha) release uit van Android 4.2.2 (Jelly Bean) voor zijn processors. "Dit is een developer preview van pre-alpha kwaliteit. Het is buggy en niet zwaar geoptimaliseerd. Je bent gewaarschuwd", beginnen de release notes.

Exit BIOS

De code is beschikbaar als een generieke installer voor uiteenlopende systemen met BIOS-opvolger UEFI. Booten op legacy-computers met BIOS-chips (Basic Input/Output System) wordt niet langer ondersteund. Daarnaast is een aparte download beschikbaar voor Samsungs XE700T-tablet. Die pc-tablet heeft een Sandy Bridge-processor van Intel.

De nieuwe Android-release voor Intel-processors is voorzien van een ingebouwde mogelijkheid om te dualbooten met Windows 8, meldt techblog Engadget. De release notes vermelden dat de automatische installer een Windows 8-installatie onaangetast laat. De Android-installatie komt dan netjes naast Microsofts pc-besturingssysteem te staan, zodat dualboot mogelijk is.

ARM én Microsoft versus Wintel

Microsoft heeft voor smartphones zijn mobiele besturingssysteem Windows Phone. Daarvan is versie 8 weliswaar gebaseerd op dezelfde kern als pc-besturingssysteem Windows 8, maar Phone draait op ARM-processors en niet op x86-chips. Van Windows 8 bestaat ook nog de RT-variant die op ARM draait en niet op x86. Het is Intel er juist om te doen om zijn x86-processors terrein te laten winnen in de snelgroeiende mobiele markt, dus in smartphones en tablets.