De chips zijn bestemd voor het Centrino laptopplatform. Centrino gebruikt de Mobile Intel 965 chipset die draadloze componenten, grafische subsystemen en de nieuwe Penryn ondersteunt. Intel zal later dit jaar Microsoft Vista DirectX 10 graphics gaan ondersteunen. Rond die tijd moet ook het nieuwe Centrino platform, Montevina, uitkomen.

45 nanometer

De vijf nieuwe mobiele processors maken gebruik van 45 nanometer microprocessor-architectuur die minder energie verbruikt dan processors met 65nm architectuur. Ze vallen nog steeds onder het Core 2 Extreme en Duo-merk met kloksnelheden tussen 2,1 GHz tot 2,8 Ghz. De huidige processors zijn niet veel trager. Het verschil zit in het vergroten van het L2-cache van twee of vier mb naar zes mb bij drie van de vijf modellen.

Applicaties sneller

Bepaalde taken van applicaties worden door de nieuwe instructieset van de Penryn sterk verbeterd. De set heet Streaming Single Instruction, Multiple Data Extensions 4 (SSE4). Adobe maakt de volgende versie van het videobewerkingsprogramma Premiere Pro klaar voor SSE4.

"Applicaties die geoptimaliseerd zijn voor SSE4 zullen pas echt wat merken van de snelheidsinjectie die Penryn biedt", zegt een woordvoerster van Intel. "Als je kijkt naar de basale rekenkracht van de nieuwe processor is het verschil met zijn voorganger niet enorm. Maar applicaties die SSE4 gebruiken worden dubbel zo snel."

In de 45nm chips zit geen lood meer. Later dit jaar moet ook het gebruik van halogenen uit het productieproces verdwenen zijn.

Fabrikanten beginnen volgende week al met het produceren van Penryn-laptops. Fujitsu zal bijvoorbeeld met drie modellen op de markt komen.

Puma-platform

AMD maakte eerder bekend dat haar nieuwe Puma-platform inclusief de nieuwe Turion Ultra processor in het tweede kwartaal van 2008 klaar is voor het grote publiek. Deze processor heeft dan hardware-ondersteuning voor DirectX 10. Met de ATI PowerXPress voor Puma kan een gebruiker tussen geïntegreerde en discrete graphics switchen zonder te herstarten.

Intel heeft een voorsprong op AMD met de 45nm technologie. AMD verwacht processors met 45nm technologie pas eind dit jaar.

Intel kondigde ook nog vijf Xeon serverprocessors, drie quadcore desktop processors en vier dualcore desktopprocessors aan.