Chinese chipmaker Spreadtrum maakt nog steeds x86-smartphone chips gebaseerd op de Atom architectuur genaamd Airmont. Het bedrijf werk nu aan een krachtige Atom-variant voor smartphones die in de tweede helft van het jaar uit moeten komen.

Smartphonebouwers kunnen de Spreadtrum SC9861G-IA gebruiken in midrange toestellen. De chip heeft een PowerVR GT7200-videocore aan boord en kan overweg met 4K video en schermen met een maximale resolutie van 2560x1440.

De SC9861G-IA is stukken krachtiger dan de originele Atom smartphone processoren die Intel eerder maakte. Op dit moment zijn er verschillende toestellen te bezichtigen op de Mobile World Congress trade show op de stand van Intel.

Ook Intel zelf lijkt weer processoren speciaal voor smartphones te willen maken, maar dan met geïntegreerde modem. Intel wil chips maken voor elk apparaat dat ergens mee verbonden moet worden en dat geldt dus ook voor smartphones, zegt Aicha Evans van Intel in een interview.

Evans zegt verder niet hoe het de toekomstige smartphones in de markt wil zetten, maar zal chips maken op basis van de de huidige vraag. Het bedrijf focust zich nu vooral op IoT-apparaten.

De chipmaker stopte vorige jaar met het maken van Atom smartphone chips na een gefaalde poging een rol van betekenis te spelen in de smartphone markt. Het bedrijf focust zich op dit moment daarom ook meer op IoT, data centers, geheugen, game pc's en virtual reality.

Ondertussen komt Spreadtrum met nieuwe smartphone chips gebaseerd op nieuwere Atom architecturen. De nieuwste architectuur is Goldmont, deze wordt gebruikt in Pentium en Celeton pc's en tablet-chips onder codenaam Apollo Lake. Intel gebruikt deze architectuur in nieuwe Atom processoren voor IoT-apparaten.

Intel ging een samenwerkingsverband aan met Spreadtrum in 2014 om varianten van Atom smartphone chips te maken voor de Chinese markt. Intel heeft nog zo'n deal lopen met Rockchip en zegt dat dat voorlopig nog zo zal blijven. Rockchip maakt op dit moment ook Atom-chips coor IoT apparaten. Deze processoren eindigen met de letters RK.

De Spreadtrum chip wordt voornamelijk gebruikt door Chinese smartphone-bouwers met ondersteuning vor verschillende LTE-bands waaronder TD-LTE, FDD-LTE en TD-SCDMA. De chip ondersteunt ook nog dual 13-megapixel camera's en is gebouwd rond het 14-nanometer proces, net als de Kaby Lake en Skylake-processoren.