Orange brengt zijn eigen smartphone met de naam Santa Clara uit in Frankrijk en Groot-Brittanië. Dat Android-toestel is gebaseerd op het reference-ontwerp dat Intel zelf aanbiedt aan partners. Naast Orange gebruikt ook de Indiase toestelfabrikant Lava dit basisontwerp.

'Één core voldoet'

De Intel-smartphone heeft een 1,6 GHz Atom-processor aan boord, een 4 inch touch-scherm en twee camera's waarvan de achtercamera een resolutie van 8 megapixel biedt. De gebruikte Atom-chip heeft slecht één core maar doet zichzelf voor als dualcore via Intels HyperThreading-technologie.

Intel-ceo Paul Otellini schampert over smartphones met dualcore- en binnenkort ook quadcore-processors. Hij stelt dat het aantal cores er niet toe doet voor mobiele apparaten. Het gaat volgens de topman om het prestatieniveau en de efficiëntie waarmee dat wordt behaald.

Sinds maart 2009

Intel loopt wat dat betreft nog wel achter op de concurrerende ARM-ontwerpen die in de regel dienst doen in smartphones en tablets. De processormaker die groot is op de pc- en servermarkt werkt er al jaren aan om voet aan de grond te krijgen op de snelgroeiende mobiele markt. De eerste Atom-varianten voor smartphones zijn in maart 2009 al onthuld.

Intel-ceo Paul Otellini presenteert de nieuwe en aankomende Atom-chips voor smartphones, op Mobile World Congress in Barcelona: De Indiase Xolo-smartphone, gebaseerd op Intels standaardontwerp net zoals het Santa Clara-toestel dat Orange uitbrengt in Europa: