Met de Atom Z6xx-serie wil Intel zijn x86-architectuur, dominant op de pc- en servermarkt, naar smartphones en tablets brengen. De single-core processors met cpu-snelheid van 1.2GHz tot 1.9GHz werden deze week gepresenteerd.

De Atom Z6xx-serie, onderdeel van het Moorestown-platform, belooft een forse prestatieverbetering ten opzichte van het huidige aanbod aan mobiele processors. Een JavaScript-rijke website zou in minder dan 2 seconden geladen zijn met de chip, claimt Atom- hoofdarchitect Belliappa Kuttanna tegen CNET. Dat zet hij af tegen bestaande telefoons. "De beste telefoons die er zijn - negen of tien seconden."

Geen Windows Phone 7

De Z6-processor draait op MeeGo - het aankomende besturingssyteem van Intel en Nokia - en op Android. Windows Phone 7 wordt niet ondersteund, maar dit staat volgens Intel wel op de planning.

De markt voor smarthphoneprocessors wordt op dit moment gedomineerd door ARM, dat chipdesigns maakt en licenseert aan chipmakers. Chips van onder meer Qualcomm (Snapdragon) en Nvdidia (Tegra) zijn gebaseerd op ARM-architectuur en komen in steeds meer multimediatelefoons voor. Ook de processor in de iPad is gebaseerd op ARM-design.

Zuinig

Intel heeft hard gewerkt om de 'system on a chip' Atom Z6 zo zuinig mogelijk te maken. "Het is net als een huis binnenlopen en alleen de lichten aandoen in de kamers die je nodig hebt, in plaats van het huis compleet te verlichten", zegt Intel tegen Pocket-Lint.com.

Intel belooft dat de Z6 een standbytijd van meer dan 10 dagen kunnen leveren. Met actief browsen en video kijken zou de batterij 4 tot 5 uur meegaan, met een batterij van 1500 mAh (milliampère-uur). Ter vergelijking: de iPhone 3GS heeft een batterij met 1219 mAh. Apparaten met de Atom Z6 worden in de tweede helft van 2010 in de winkel verwacht.