De processorproducent komt met nieuwe uitvoeringen van zijn energiezuinige Atom-chip. De vier nieuwe varianten zijn vergezeld van chipsets voor de communicatie met andere systeemcomponenten. Deze Atom-producten zijn bedoeld voor smartphones, maar ook internetapparaten en infotainmentapparatuur in auto’s.

In eerste instantie gaat het om videofoons in kantoren, maar de plannen omvatten ook moderne mobieltjes. Intel komt mogelijk eind dit jaar al met de volgende generatie Atom (codenaam Moorestown) die de chipset en grafische chip combineert met de centrale processor zelf.

Versus ARM

Tot op heden zijn vooral de energiezuinige chips van ontwerper ARM populair voor ingebedde elektronica zoals smartphones. Intel heeft zelfs jarenlang een eigen lijn ARM-processors gevoerd, gebaseerd op ontwerpen van de gelijknamige Britse maker. Dat bedrijf verleent namelijk licenties aan chip- en elektronicaproducenten, soms ook met de mogelijkheid de technologie weer te veranderen.

De XScale ARM-chips van Intel zijn in juni 2006 van de hand gedaan. De nieuwe eigenaar is chipproducent Marvell. Intel betreedt nu met eigen chipontwerpen de markt voor ingebedde apparatuur. Dat ontwerp is bovendien x86-compatibel, wat voor bijvoorbeeld netbooks meteen een rijk ecosysteem aan software met zich meebrengt. ARM zegt zich geen zorgen te maken, vooral omdat zijn chips veel zuiniger zijn.

Samenwerking TSMC

Intel haalt nu echter ook chiproductiebedrijf TSMC aan om te helpen met de fabricage van deze nieuwe Atom-processors, maar ook van toekomstige chips. Via TSMC zijn weer andere elektronicaproducten te bereiken. Analisten zien hierin dan ook een aanval op de ingebedde markten die ARM bedient.

De nu gesloten overeenkomst met TSMC is ook een capaciteitskwestie. Eerder heeft Intel zelf al geworsteld met de grote vraag naar Atom-chips. De eigen fabrieken konden aanvankelijk niet genoeg exemplaren produceren, maar hebben later een inhaalslag gepleegd.

De TSMC-deal gaat echter verder dan simpelweg de productie van Atom-processors die Intel ontwerpt. De twee chipbedrijven zetten een brede samenwerking op voor geïntegreerde chips (System on a Chip) en wisselen daarvoor ook technologie en intellectueel eigendom uit. Intel-concurrent AMD heeft nu net laten weten de smartphonemarkt te laten voor wat die is.