De nieuwe chipset, codenaam Kilmer Peak, ondersteunt de 'Amerikaanse variant' op 2,5 GHz, maar ook 2,3 en 3,5 GHz. Laatstgenoemde is ook in Europa in gebruik, waaronder in Nederland door aanbieder Worldmax. Die geniet financiële steun, van onbekende omvang, van de investeringstak van Intel. Het bedrijf investeert wereldwijd flink in wimax.

De drie frequenties die binnenkort worden ondersteund zijn overigens niet de enigen waar wimax op werkt. Er is namelijk geen wereldwijd uniform bereik beschikbaar voor deze draadloze verbinding, dat kan per regio of land verschillen. De drie zijn wel de drie officiële 'profielen' voor het wimax-spectrum zoals gedefinieerd door het Wimax Forum.

Begin 2010

De chipproducent brengt de gecombineerde wimax-chipset in het eerste kwartaal van 2010 op de markt. Het is nog niet bekend welke laptopleveranciers dit Intel-product gaan leveren en of dat dan over de breedte van hun laptopportfolio is of alleen high-end modellen.

De combinatie van frequenties die de Kilmer Peak-chipset straks biedt, is door Intel in de zomer van vorig jaar al aangekondigd. Het zou mogelijk in 2009 op de markt komen. De releasedatum was afhankelijk van de vraag; een kip-ei-kwestie, zei Intel toen al.

Universeel, net als wifi

Intel is al geruime tijd van plan wimax standaard in te bouwen in zijn chipsets. Dat gebeurt al wel bij de niet-mobiele variant en de 2,5 GHz-band. Het bedrijf wil met met het inbakken van wimax de draadloze technologie net zo universeel maken als wifi. Die lokale netwerktechnologie is jaren terug al ingebouwd in de Centrino-chipsets van Intel, waardoor de markt een flinke oppepper kreeg.