De afgelopen weken zijn Nederlandse telecomoperators overgegaan tot het rekenen van nieuwe, door de Europese Commissie opgelegde tarieven voor grensoverschrijdend belverkeer. De kosten van bellen, gebeld worden en sms'en zijn verlaagd tot vlak onder de door de EU aangegeven maxima.

Voor mobiel internet heeft de Commissie echter geen consumentenprijs als maximum gegeven, maar een groothandelsprijs (wholesale). Die prijs moet van Brussel vanaf 1 juli 2009 geleidelijk dalen van maximaal 1 euro per verbruikte megabyte tot 50 eurocent in 2011. Dat betekent dat het Spaanse Telefónica deze zomer maar 1 euro mag doorrekenen aan de KPN, als een KPN-klant op het strand van Lloret de Mar zit te surfen.

Gelijke monniken, gelijke kappen

KPN is blij dat de EU internetroaming via de groothandelstarieven aanpakt. "De kaarten waren niet gelijk verdeeld. Er gaan bijvoorbeeld heel veel Nederlanders naar Spanje, maar er komen heel weinig Spanjaarden in Nederland. Dat staat in geen verhouding."

"Wij moeten dus veel meer inkopen bij Spaanse telco's dan zij bij ons. Dat is niet goed voor de onderhandelingspositie. Die groothandelstarieven waren veel te hoog", zegt een woordvoerder van KPN. "Nu heb je gelijke monniken, gelijke kappen en kan je de eindgebruikerstarieven overlaten aan de marktwerking."

Per MB, tot limiet

Die marktwerking levert nu nog opvallende prijsverschillen op. Er zit geen EU-maximum op de prijs voor eindgebruikers, en dat maakt de prijzen voor mobiel internet in sommige gevallen nog onoverzichtelijk. Zo is de prijs per verbruikte MB in EU-landen voor KPN-klanten gedaald van 7,95 euro naar 3,95 euro. Dat is dan 2,95 euro voor klanten met een Surf&Mail Totaal bundel.

Bij T-Mobile betaalt de klant in het Europese buitenland 2 euro per MB, met een maximum van 5 euro per dag. Na 10 MB aan dataverkeer op één dag knijpt T-Mobile wel de snelheid van de verbinding af. De gebruiker heeft dan een schamele 16 Kbps (kilobit per seconde), voor up- én downloadverkeer.

Vodafone Passport

Bij Vodafone zijn er twee verschillende tarieven. Het standaardtarief voor mobiel internet in het buitenland is 7,50 euro per MB. Met een Vodafone Passport (dat gratis per sms valt in te schakelen) bedraagt de prijs echter 2,50 per MB.

Addertje onder het gras bij het Passport is echter het starttarief van 0,79 eurocent per sessie. Daardoor loont het niet om op verschillende momenten van de dag korte tijd te surfen. Overigens heeft Vodafone een zomeractie van 1 juni tot en met 31 augustus, waardoor klanten met het Vodafone Passport 1,25 euro per MB betalen. Ook dit komt naast de kosten voor het starten van een surfsessie.