Geen knokpartijen ditmaal in China in de rij voor de nieuwe iPhone. Sterker nog, pas een uurtje voor de opening van de Apple Store in Beijing kwamen de eerste klanten aangeslenterd en in dat uurtje groeide de rij tot een magere 100 mensen. Vergeleken met de hysterische taferelen die eerdere nieuwe productintroducties van Apple in China veroorzaakten, een flauwe bedoening.

Meer beveiligers dan klanten

Volgens de Wall Street Journal waren er meer beveiligers dan klanten, die hun nieuwe al bestelde iPhone kwamen ophalen. Een handjevol belangstellenden die nog geen smartphone hadden besteld, stonden op een afstandje rustig af te wachten. De matige belangstelling wordt mede verklaard vanwege de verkoop van de nieuwe iPhones bij kantoren van de telco's, die al rond middernacht open gingen.

De introductie van de iPhone 4S in 2012 ging in China gepaard met rellen, waarbij klanten op de vuist gingen met winkelpersoneel, beveiligers, politie en zwarthandelaren. Dat leidde uiteindelijk tot de tijdelijke stop op de verkoop van de iPhone 4S in China.

Overigens zijn er in de voorverkoop naar verluidt wel zo'n 20 miljoen toestellen besteld in China.