Investeerders die een overname van Blackberry overwegen, zijn mogelijk alleen geïnteresseerd in enkele onderdelen en willen niet het hele bedrijf overnemen. Dat meldt persbureau Reuters op basis van bronnen die bekend zijn met de plannen van de belangrijkste mogelijke geldschieters. De investeringsfondsen zouden vooral interesse hebben in het besturingssysteem Blackberry 10 en de patenten van het bedrijf.

Een andere optie is volgens de bronnen van Reuters dat een Canadees pensioenfonds samen met een investeerder wel Blackberry in zijn geheel opkoopt. Blackberry's grootste aandeelhouder, Fairfax Financial Holdings, heeft onlangs meerdere investeringsmaatschappijen benaderd over een overname van het bedrijf.

Losse stukken meer waard dan geheel

Blackberry zou in totaal 5 miljard dollar waard zijn, maar volgens analisten zijn de losse onderdelen bij elkaar opgeteld meer waard. Zo zou Blackberry's berichtensysteem 3 tot 4,5 miljard dollar waard zijn, de verzameling patenten tussen 2 en 3 miljard en is er 3,1 miljard aan cash en investeringen. De smartphone-afdeling heeft volgens analisten weinig of geen waarde. Sterker nog: het zou 2 miljard dollar kosten om die afdeling op te doeken.

BlackBerry denkt zelf in november verkocht te zijn aan de hoogste bieder van een veiling. Die veiling wordt achter gesloten deuren gehouden. Volgens de Wall Street Journal verloopt de veiling dermate voorspoedig dat het mogelijk al in november kan worden afgesloten met een finale overeenkomst. In augustus meldde BlackBerry nog dat het “alle strategische opties bekijkt”, waaronder verkoop van het hele bedrijf of gedeelten ervan.