Browsen op het web via een WiFi-verbinding kan met iOS versie 7 minder lang dan met de huidige iOS-versie 6.1.x. Techblog Ars Technica heeft die typische activiteit getest op de huidige iOS-generatie en op de definitieve versie (Golden Master) van iOS 7. Dat nieuwe smartphone- en tabletbesturingssysteem van Apple komt vanavond algemeen beschikbaar.

Gemiddeld een half uur, maar met uitschieters

Op de meeste iOS-apparaten is de achteruitgang in operationele duur op één acculading ongeveer een half uur. De iPhone 4, ondergrens voor iOS 7, gaat er 21 minuten op achteruit. De 4S levert 27 minuten in. De iPod Touch 5 een forse 50 minuten. De iPad mini gaat 30 minuten de min in, en de iPad 4 een kleine 9 minuten.

Grote verliezer is het huidige topmodel van Apple: de iPhone 5. Die smartphone haalt met iOS 6.1.x 661 minuten op één batterijlading. Met iOS 7 duurt het 444 minuten voordat een gebruiker een stopcontact (of USB-poort) moet opzoeken. Dat is dus ruim drieënhalf uur minder. Alle genoemde tijdsduren gelden voor websurfen via WiFi, wat Ars Technica heeft getest met een set webpagina's waarbij elke 15 seconden een nieuwe pagina werd opgeroepen.

"De iOS 7-getallen [voor de iPhone 5 - red.] waren zo slecht dat ik aannam dat ik een of andere fout had gemaakt", schrijft tester Andrew Cunningham van Ars Technica. Hij heeft het bewuste toestel dan ook volledig opnieuw ingericht en de test opnieuw uitgevoerd. "Met hetzelfde resultaat, bijna tot op de minuut." Ook de test met iOS 6 is volgens dit stramien opnieuw uitgevoerd.

Wachten op de 5S of 5C

Mogelijk dat de licht herziene iPhone 5 in de gedaante van de 5C een langere gebruiksduur biedt dan zijn directe voorganger. Het is al wel bekend dat die kleurrijke smartphone met plastic behuizing een betere batterij heeft dan de iPhone 5.

Ook het nieuwe topmodel de 5S, wat eveneens standaard met iOS 7 komt, kan mogelijk langer meegaan op één lading. Beide nieuwe toestellen komen voorlopig echter nog niet uit in Nederland, zij het wel vanaf aanstaande vrijdag in buurland Duitsland.

De prijs van multitasken

De basale WiFi-websurftest van Ars Technica neemt gebruik van apps niet mee voor de impact op de batterijduur. Op de achtergrond draaiende apps kunnen het stroomverbruik verder verhogen en dus de accuduur nog meer terugdringen. Dit geldt voor zowel iOS 6 als 7, hoewel laatstgenoemde de nu gemeten achteruitgang zou kunnen beperken.

Apple heeft in iOS 7 namelijk betere voorzieningen ingebouwd voor multitasking van apps. Dit omvat enerzijds voorspellende activiteit op basis van gebruikershandelingen, zoals elke ochtend een nieuwsapp nieuwe content laten binnenhalen. Anderzijds kan iOS 7 apps die hiervoor geschikt zijn gemaakt hun individuele downloads achter elkaar laten doen, zodat de netwerkverbinding niet telkens 'uit slaap' wordt gehaald.

Lichte gebruiker verliest het meest

De Nederlandse techsite Tweakers heeft iOS 7 getest met browser, video kijken, bellen en de telefoon in stand-by laten staan. Van dat laatste heeft Apple bij de presentatie van de 5S aangegeven dat die 250 uur haalt, vergeleken met 225 uur voor de iPhone 5. Uit de test van Tweakers blijkt ook dat iPhone 5-gebruikers met iOS 7 moeten inleveren.

Bij zwaar gebruik bedraagt de achteruitgang ongeveer een uur (16 uur met iOS 7 in plaats van 17 uur met iOS 6.1). Bij gemiddeld gebruik is dat ongeveer een halve dag (anderhalve dag met iOS 7 in plaats van bijna twee dagen).

En bij licht gebruik levert de iPhone 5 ruim twee dagen in (bijna drieënhalve dag met iOS 7 versus meer dan vierënhalve dag met het huidige iOS). Webanalytics uitgevoerd voor Apple-nieuwssite 9to5Mac hebben al uitgewezen dat Apple tests uitvoert met iOS-versie 7.0.1, 7.0.2 en zelfs 7.1. Het is nog onbekend of die batterijverbeteringen brengen en wanneer die OS-updates dan uitkomen.