De iPad heeft dus het goedkeuringszegel voor consumentenelektronica verkregen. Eerder was er twijfel aan of de iPad wel voldoet aan Europese regels voor de signaalsterkte van de ingebouwde WiFi-antenne. Dit naar aanleiding van een ban door Israël, dat de Europese normen hanteert. De iPad zou andere draadloze apparatuur kunnen storen, was de verklaring.

Software-instelling

Het Nederlandse Agentschap Telecom laat Webwereld nu weten dat de Europese keuring erdoor is. De Europese Commissie (EC) heeft het Agentschap geïnformeerd dat het zich bewust is van de Israëlische ban van iPads, die door consumenten zelf zijn meegenomen vanuit de Verenigde Staten. Naar aanleiding daarvan informeert de EC nu de nationale telecomautoriteiten.

De Commissie bevestigt dat Amerikaanse elektronica aanpassing nodig kan hebben om te voldoen aan normen die de Europese overheid oplegt. In het geval van de iPad behelst dat geen hardware-aanpassing, maar een instelling die automatisch wordt gedaan door de software.

De WiFi-uitvoering van het apparaat is door Cetecom Ict Services in Duitsland getest en in orde bevonden. Apple heeft de EC eerder deze maand al voorzien van een formele verklaring dat de iPad voldoet aan alle EU-richtlijnen en -standaarden die van toepassing zijn. De door Cetecom uitgevoerde tests bevestigen dit.

Israël laat iPad binnen

Ondertussen heeft de regering van Israël het importverbod op de Apple-tablet weer opgeheven. De door de douane al in beslag genomen exemplaren, zo'n twintig stuks, worden teruggegeven aan de eigenaren. Die krijgen nog wel een nota van de overheid voor de opslag van hun iPads: 9 euro (45 shekels) per dag.

De Israëlische regering verklaart dat de ban is opgeheven na de uitvoering van een intensieve technische keuring van het apparaat en de WiFi-zender daarin. Dit meldt persbureau Reuters. De WiFi-straling van de iPad zou niet voldoen de normen die Israël hanteert, dat zijn de EU-normen voor de signaalsterkte van elektronica.

WiFi getest

Volgens het verantwoordelijke ministerie heeft een technisch keuringsteam contact opgenomen met zowel Apple als met Europese telecomautoriteiten en een internationaal testlaboratorium. Laatstgenoemde zou dus Cetecom zijn. Uit de tests blijkt dat de iPad zich oriënteert op nabije WiFi-routers om de landslocatie en daarmee gepaste instellingen te bepalen.