Apple heeft aan het slot van zijn iPhone 5-aankondiging van vanavond de prijzen en beschikbaarheid onthuld. Terwijl het oude model 3G S nu eruit valt, wordt de iPhone 4 het nieuwe instapmodel. Die is dan gratis verkrijgbaar bij mobiele abonnementen, maar komt alleen in een variant met een krappe 8 GB opslagruimte. De volgende stap hoger is de iPhone 4S, met 16 GB, die 99 dollar kost.

Daarboven staat het nieuwe topmodel. De iPhone 5 kost met 16 GB 199 dollar, met 32 GB 299 dollar en met 64 GB 399 dollar. Al deze prijzen gelden in combinatie met een tweejarig contract bij een mobiele operator. De iPhone 5 komt in zwart en wit, waarbij de eerste een donkergrijze (slate) achterkant heeft en de tweede een wit-glazen achterkant met aluminium afwerking.

Wachten op iPhone 5

Voorbestellingen zijn vanaf aanstaande vrijdag te doen bij Apple. Een week later komt de iPhone 5 uit in de Verenigde Staten, Canada, Groot-Brittannië, Duitsland, Frankrijk, Australië, Japan, Hong Kong en Singapore. In de release-ronde daarna, een week later, zijn twintig andere landen aan de beurt.

Apple noemt bij de presentatie nog niet welke landen dat zijn. Mogelijk dat Nederland daar al wel bij zit, maar in het verleden is het wel eens wachten geweest tot een latere ronde. Apple heeft op de bijeenkomst in San Francisco nu wel laten weten dat de iPhone 5 tegen het einde van dit kalenderjaar beschikbaar is in 100 landen wereldwijd, bij 240 telecombedrijven.

Update: Diverse bloggers op de persconferentie in San Fransisco, journalisten op Apple's stream-vertoning in Londen, en Apple-blogs melden dat de iPhone 5 vanaf 28 september is te bestellen in Nederland.